Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin 14 jaar geleden als de eerste decentrale valuta ter wereld. Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar onderweg en is Bitcoin erin geslaagd om het financiële wereldtoneel te bestormen. Het ultieme doel van Bitcoin is om de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt te vervangen, maar is dat een realistische doelstelling?
De enige manier om het succes van Bitcoin ten opzichte van de Amerikaanse dollar te meten is door de koopkracht van beide munten naast elkaar te leggen. Sinds 2010 is de koopkracht van Bitcoin als een raket gestegen, terwijl die van de Amerikaanse dollar juist agressief daalde.
De blauwe lijn in de grafiek vertegenwoordigt de koopkracht van de Amerikaanse dollar vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw. Destijds werd de goudstandaard losgelaten en werd de Amerikaanse dollar in feite een ongedekte munt, die puur en alleen gebaseerd is op vertrouwen.
Als iedereen morgen zou besluiten dat de Amerikaanse dollar waardeloos is, dan is er in principe niets meer van de dollar over. Hetzelfde geldt overigens voor Bitcoin. Het bijzondere aan Bitcoin is echter de gegarandeerde schaarste van het maximum van 21 miljoen eenheden, die er sinds de geboorte van de digitale munt voor zorgt dat de koopkracht van Bitcoin stijgt (rode lijn).
Sinds de jaren 70 is de koopkracht van de Amerikaanse dollar gedaald van 300 (zie grafiek Seth) naar de huidige score van 33,2. Het opvallende is dat de koopkracht van Bitcoin juist vanaf die score van 33 in 2010 naar de huidige score van 255 is gestegen.
Dat markeert een toename van 672,73 procent in een periode van slechts 13 jaar. Voor een digitale valuta waar geen bedrijf of overheid achterzit zijn dat fantastische prestaties.
Die explosieve stijging laat zien dat Bitcoin aan zichzelf genoeg heeft om nieuwe mensen aan te trekken. Steeds meer mensen leren dat hun geld niet veilig is in het traditionele financiële systeem en dat de decentrale schaarste van Bitcoin weleens een aantrekkelijk alternatief kan zijn.
Volgens VanEck kan Donald Trump zonder hulp van het Congress een strategische Bitcoin-reserve in het leven roepen.
Bitcoin maakt een herstel door na een scherpe daling. Ontdek waarom een analist voorspelt dat de koers kan stijgen naar $178.000.
Crypto crash leidt tot recorduitstroom bij Bitcoin ETF’s, forse prijsdalingen en herstel. Bitcoin herstelt naar $98.500, altcoins tonen veerkracht.
Bitcoin zakt naar $95.000 na Fed-uitspraak, maar miners investeren miljarden. Is dit een tijdelijke correctie of een nieuwe trend?
Robert Kiyosaki waarschuwt voor een financiële crisis en adviseert beleggingen in goud, zilver en Bitcoin. Ontdek zijn visie en tips.
Bitcoin onder $100.000 na Powell’s toespraak: Ontdek waarom cryptomarkt fors daalde, met $800 miljoen liquidaties en verliezen voor XRP en ETH.