Bitcoin Nieuws

Bitcoin Nieuws

Kan Bitcoin ooit waardeloos worden?

Hoewel het uiterst onwaarschijnlijk is (op korte termijn), is het technisch gezien mogelijk dat de prijs van Bitcoin (BTC) crasht tot $0.


Opwaartse trend

Bitcoin heeft een groot deel van zijn bestaan ​​een opwaartse trend doorgemaakt, met een prijsstijging van praktisch $0 tot wel $20.000 in minder dan tien jaar. Zelfs nu het op de helft van zijn hoogtepunt wordt verhandeld, is het één van de grootste valuta’s ter wereld. Ook is het in zijn korte levensduur één van de meest winstgevende activa ooit geworden.

Desondanks hebben tegenstanders van Bitcoin betoogd dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het weer instort tot $0. Voormalig voorstander van Bitcoin Cash, Calvin Ayre, beweerde onlangs dat Bitcoin waardeloos is, en vertelde hij CNBC dat alle cryptocurrency waardeloos zijn.

Maar wat is er eigenlijk nodig voordat Bitcoin 100% van zijn waarde verliest? Veel, blijkbaar.


Kan Bitcoin echt naar $0 crashen?

In 2018 publiceerden economen ‘Yukun Liu’ en ‘Aleh Tsyvinski’ van Yale University een rapport genaamd ‘Risks and Returns of Cryptocurrency’. In dit rapport onderzochten de auteurs het risico dat Bitcoin in één dag tot $0 zou instorten. 

Om dit te berekenen, gebruikten de auteurs historische rendementen van Bitcoin. De economen ontdekten dat de waarschijnlijkheid dat een niet-gespecificeerde ramp Bitcoin tot $0 zou laten crashen varieerde van 0% tot 1,3%, en dat op het moment van publicatie ongeveer 0,4% was. 
Ter vergelijking: Tsyvinski stelde in een interview met YaleNews dat de euro (EUR) 0,009% kans op hetzelfde heeft.

Anderen beweren dat de crypto uiteindelijk tot $0 zal crashen omdat het geen intrinsieke waarde heeft. Alhoewel het wellicht geen intrinsieke waarde heeft, wordt Bitcoin ondersteund door het vertrouwen van de consument en wiskunde. Dit lijkt enigszins op fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar (USD) en het Britse pond (GBP), die ooit werden gedekt door goud, dat intrinsieke waarde heeft. Deze worden echter nu ondersteund door de overheid, hoewel sommigen zouden beweren dat de Amerikaanse dollar wordt gedekt door schulden.


Scenario’s voor randgevallen

Als Bitcoin echt tot $0 zou crashen, kan dit voornamelijk aan twee dingen liggen. De eerste reden is dat het zou ofwel onmogelijk moeten zijn om de crypto te kunnen verhandelen of om te ruilen voor goederen en diensten. De andere reden is dat de liquiditeit aan de koopzijde om de een of andere reden tot $0 zou dalen. Realistisch gezien is één van de weinige plausibele scenario’s die dit kunnen veroorzaken, dat Bitcoin door vrijwel alle wereldregeringen verboden wordt. Hierdoor is het illegaal om te bezitten of te gebruiken – zoals nu het geval is in een handvol landen.

Hiervoor zou ook het hele Bitcoin-netwerk moeten worden uitgeschakeld, alle knooppunten offline moeten worden gemaakt, ook de knooppunten in de ruimte. Ook zou het onmogelijk moeten zijn om nieuwe op te zetten. 
Het gevolg hiervan is dat Bitcoin niet meer verhandelbaar is, wat ook de ondergrondse handel zou verhinderen. In dit geval zal de crypto waarschijnlijk waardeloos worden. Dit is echter bijna onmogelijk om voor elkaar te krijgen en hiermee heel onrealistisch.

Een andere mogelijkheid is dat Bitcoin simpelweg wordt vervangen door een betere cryptocurrency of een soortgelijk alternatief betalingssysteem, waardoor het overbodig wordt (en daarom waardeloos als betaalmethode of waardeopslag). Dit proces zou echter naar verwachting enkele jaren, misschien zelfs decennia moeten duren.

Hoe dan ook, is het waarschijnlijk dat Bitcoin altijd enige waarde zal behouden, als verzamelobject of als historisch artefact voor toekomstige generaties.

Een soortgelijk fenomeen werd relatief recent waargenomen, toen de Reserve Bank of India (RBI) in november 2016 Rs 500 en 1.000 biljetten demonetiseerde,vanwege een enorme toename van valse biljetten. Hoewel authentieke Rs 500- en 1.000-bankbiljetten in India niet langer als wettig betaalmiddel kunnen worden gebruikt, behouden ze nog steeds enige waarde als kunstwerken of als curiositeit.

 

Bitcoin nieuws

Crypto miners verkopen record aantal Bitcoin Crypto miners verkopen record aantal Bitcoin
Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash
China waarschuwt dat Bitcoin koers naar $0 kan zakken China waarschuwt dat Bitcoin koers naar $0 kan zakken
Meer nieuws

Meest gelezen

Experts: Shiba Inu koers kan tot $4,15 stijgen in 2040 Experts: Shiba Inu koers kan tot $4,15 stijgen in 2040
Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash
Deze week vallen er twee cruciale beslissingen in Ripple rechtszaak Deze week vallen er twee cruciale beslissingen in Ripple rechtszaak
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten