treasury
Regulatie

Kiyosaki: ‘FedCoin zorgt voor 1984-praktijken’

Robert Kiyosaki, bekend van de bestseller ‘Rich Dad, Poor Dad’, maakt zich zorgen over de verlies van privacy met de ontwikkeling van een digitale munt van de centrale bank (CBDC’s). Volgens hem kan ‘’Big Brother’’ ons via deze digitale valuta’s in de gaten houden en elke beweging volgen.

 Zorgen over verlies privacy bij CBDC’s

Kiyosaki maakt zich zorgen over de verlies van privacy die hiermee gepaard gaat. “Big Brother zal je in de gaten houden via ons geld en dat is het probleem met de CBDC’s, of de Fed Coin,” legt hij uit. “Met blockchain en zo, kunnen ze alles volgen wat ze willen, dus onze privacy gaat eraan. Kiyosaki verwijst naar het boek ‘1984’ van George Gammon waar zich een vergelijkbare situatie afspeelt.

Federal Reserve-gouverneur Michelle Bowman benadrukt dat het ontwerp van een potentiële digitale dollar passende maatregelen moet bevatten om de privacy van bedrijven en personen te waarborgen. Ze erkent dat het cruciaal is om rekening te houden met de rol die geld speelt in het dagelijks leven van Amerikanen en dat een CBDC mogelijk de vrijheid van Amerikanen om te kiezen hoe ze hun geld en middelen gebruiken en investeren, kan belemmeren.

Hoewel de voordelen van een CBDC in de financiële sector duidelijk zijn, is het essentieel om ook de mogelijke nadelen in overweging te nemen. De bescherming van de privacy van burgers moet een prioriteit zijn bij de ontwikkeling van een digitale valuta van de centrale bank.

Privacyrisico’s CBDC’s onderzocht door centrale banken

CBDC’s  en privacy worden vaak in één adem genoemd. Een groot aandachtspunt bij CBDC’s is het mogelijke verlies van privacy. Doordat CBDC’s digitaal zijn, kunnen ze gemakkelijk worden gevolgd en gemonitord door de centrale bank, wat zorgen oproept over overheidsobservatie en mogelijke privacyschendingen.

Om deze zorgen aan te pakken, onderzoeken veel centrale banken verschillende manieren om privacyfuncties in hun CBDC’s op te nemen. Zo overwegen sommige centrale banken het gebruik van digitale portemonnees die gebruikers anoniem laten blijven bij het gebruik van CBDC’s.

Uiteindelijk hangt de mate van privacy die CBDC’s bieden af van de specifieke ontwerpkwesties die door elke centrale bank worden gemaakt. Het zal ook afhangen van het regelgevingskader dat wordt ingesteld om het gebruik van CBDC’s te reguleren. Terwijl CBDC’s wereldwijd worden ontwikkeld en geïmplementeerd, is het voor beleidsmakers belangrijk om een balans te vinden tussen de voordelen van digitale valuta’s en de noodzaak om de privacy van individuen te beschermen.

Regulatie nieuws

Coinbase wil toegang tot privé-communicatie SEC voorzitter
Elon Musk: Amerika gaat failliet
India handhaaft belastingtarief voor cryptotransacties ondanks oproepen tot wijziging
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen