Kopen & verkopen


Hoe koop je crypto’?

Een exchange is een handelsplatform die gebruikers bij elkaar brengt voor het kopen en verkopen van crypto. Gebruikers kunnen koop- en verkooporders in het orderboek plaatsen en vervolgens wachten tot iemand anders op het aanbod ingaat. Brokers zijn partijen waar je Bitcoin en andere cryptovaluta tegen de huidige marktprijs kunt kopen- en verkopen. Op deze pagina gaan we dieper in op het verschil tussen exchanges en brokers, vertellen we je waar je crypto kunt kopen en welke crypto je kunt kopen. Het is belangrijk om deze tekst niet te interpreteren als beleggingsadvies, maar puur als een hulpmiddel voor je eerste stappen in de cryptowereld.

Hoe werkt een crypto exchange?

Crypto exchanges zijn digitale platformen waarop mensen die crypto willen kopen verbonden worden met mensen die crypto willen verkopen. De beursplatformen brengen dus vraag en aanbod bij elkaar. Dit doen ze in het zogenaamde orderboek, waar de gebruikers hun orders in kunnen plaatsen voor de rest van de markt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een order in het orderboek te plaatsen om voor 1 euro 1 Bitcoin te kopen. De kans dat er dan iemand op je aanbod ingaat is praktisch nul, maar het is voorbeeld om te illustreren dat het orderboek een open plek is waar je alles in kunt zetten.

Zodra de koers van de crypto in kwestie de prijs van jouw order bereikt, dan voert de exchange automatisch de order uit. Het orderboek is dus grotendeels verantwoordelijk voor het verloop en bepalen van de koers. Als er niemand is die zijn Bitcoin voor minder dan 50.000 dollar wil verkopen, dan stijgt de prijs automatisch boven die koers uit. Kort en krachtig is dit hoe de koersen van cryptocurrency’s op exchanges tot stand komen.

Hoe werkt een crypto broker?

Naast de exchanges is het ook mogelijk om crypto te kopen en verkopen bij brokers. Een broker is een ander woord voor wisselkantoor. Brokers hebben Bitcoin en andere cryptovaluta op voorraad om die tegen de huidige marktprijs aan jou te verkopen. Ook kun je bij brokers terecht om jouw crypto te verkopen. Wat brokers verder anders maakt dan exchanges is dat ze vaak alleen de mogelijkheid geven om jouw aankopen direct naar een eigen wallet te sturen. Koop je Bitcoin bij een broker? Dan vragen ze je waarschijnlijk om ook een Bitcoin-adres op te geven waar ze jouw aankoop naartoe kunnen sturen.

Het interessante aan crypto kopen bij een broker is dus dat het je dwingt om cryptovaluta meteen op de juiste manier te gebruiken. Bij een exchange is het beursplatform vaak degene die jouw cryptovermogen beheert. Koop je crypto bij een broker? Dan ben je in de meeste gevallen genoodzaakt om zelf een wallet aan te maken om je crypto in te bewaren. Zo leer je meteen een paar belangrijke dingen over de werking van cryptocurrency’s. Bitcoin is immers bedacht als een decentrale valuta die financiële tussenpersonen als banken grotendeels overbodig maakt. Een digitale valuta die je zonder tussenpersonen kunt gebruiken.

Welke crypto exchanges en brokers zijn er?

Je kunt voor het kopen en verkopen van crypto dus kiezen tussen exchanges en brokers. Wereldwijd zijn er echter duizenden partijen waar je uit kan kiezen om jouw crypto te kopen en verkopen. Dat maakt het kiezen van een platform er allemaal niet makkelijker op. Wij hebben om jou op weg te helpen een selectie gemaakt van de grootste en meest betrouwbare partijen.

Crypto kopen bij een Exchange

In Nederland staat één partij vooraan als het gaat over exchanges: Bitvavo. De heren en dames van Bitvavo bewijzen zich al jaren als de grootst en goedkoopte cryptobeurs van Nederland. Het is dan ook niet zo gek dat heel veel Nederlanders hier hun crypto kopen. Met meer dan 1 miljoen geregistreerde gebruikers hebben zij in ieder geval een groot deel van de markt in handen. In het buitenland zijn dit de grootste exchanges:

Bij het kiezen van een beursplatform om crypto te kopen en verkopen is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ten eerste wil je natuurlijk dat het een veilig platform is. Kies daarom liever voor grote partijen die de benodigde licenties en vergunningen hebben om in Nederland te opereren. Grote partijen hebben de middelen die nodig zijn om hun platform goed te beveiligen en zijn daarom de meest betrouwbare keuze om jouw cryptovermogen onder te brengen. Verder is liquiditeit een belangrijk aspect. Hoe groter de beurs, hoe dieper de markt op het platform is. Dit zorgt ervoor dat de koers altijd op het niveau van de markt blijft en geen rare sprongen maakt.

Welke crypto kopen?

Na je een keuze voor een exchange of broker sta je voor het volgende belangrijke vraagstuk. Welke crypto moet je kopen? Dat is een vraag die wij natuurlijk niet voor je kunnen beantwoorden. Welke crypto je koopt hangt volledig af van jouw wensen. Bitcoin wordt over het algemeen gezien als de meest veilige optie in de markt. Kleinere munten zijn vaak een stuk meer volatiel dan Bitcoin, maar daar staat tegenover dat er qua koers meer te winnen valt. Meer risico, maar ook een grotere potentiële winst.

In eerste instantie is het belangrijkste in onze ogen dat je voor een klein bedrag aan crypto koopt om te leren. Koop bijvoorbeeld voor 10 euro aan Bitcoin of Ethereum en stuur het naar een eigen wallet. Download vervolgens een andere wallet en probeer het naar die nieuwe wallet te sturen. Zo krijg je snel een begrip van de technologie en leer je hoe alles werkt. In het begin kan dit best overweldigend zijn, maar je zult er snel achter komen dat het allemaal een stuk minder spannend is dan je denkt.

Wil je na je eerste kleine aankoop echt gaan investeren? Lees je dan goed in over alle projecten die er zijn en maak op basis daarvan een keuze. Probeer de technologie te begrijpen en koop de crypto waar jij de meeste potentie in ziet. Er zijn op het internet duizenden mensen te vinden die allemaal een eigen mening hebben. Het is belangrijk om alles zo objectief mogelijk te beoordelen en zelf een begrip van de markt te ontwikkelen. Welke crypto je moet kopen is uiteindelijk een vraag die je zelf moet kunnen beantwoorden en onderbouwen. Als dat nog niet lukt is het beter om eerst meer te leren dan te investeren. Je kunt je zuurverdiende spaarcenten immers maar één keer uitgeven.

Newsbit
Bekijk de app
Bekijk