tether, usdt
Exchange, Stablecoin

Kraken overweegt verwijdering van USDT in de EU vanwege MiCA regelgeving

De grote cryptobeurs Kraken overweegt om de aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoin USDT van zijn platform in de Europese Unie te verwijderen. Deze beslissing is een reactie op de nieuwe regelgeving voor digitale activa die in juli 2024 van kracht wordt.

Nieuwe regelgeving en toezicht op stablecoins

Tijdens een interview op donderdag bevestigde Marcus Hughes, hoofd van de wereldwijde regelgevingsstrategie bij Kraken, dat de beslissing momenteel wordt overwogen. De EU heeft haar betrokkenheid bij de sector van digitale activa aangetoond door het regelgevingskader Markets in Crypto Assets (MiCA) te implementeren.

MiCA, dat in juli 2024 van kracht wordt, geeft de Europese Bankautoriteit (EBA) de taak om toezicht te houden op stablecoins. Dit zal beperkingen opleggen aan de beleggingsmogelijkheden voor investeerders. Stablecoins worden doorgaans gebruikt om digitale activa van het ene platform naar het andere over te dragen, wat nu onder streng toezicht zal komen te staan.

De EBA en de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) werken samen aan de ontwikkeling van verdere regelgeving voor stablecoins in de vorm van Regulatory Technical Standards (RTS). De mislukking van Terra Luna’s UST in 2022 heeft de noodzaak voor strikte regulering van stablecoins vergroot.

Reactie van Tether

Tether, de uitgever van USDT, heeft verklaard dat beurzen zich terecht zullen richten op EUR-liquiditeit voor Europese klanten, terwijl USDT behouden blijft als een oplossing voor in- en uitstappen. CEO Paolo Ardoino heeft eerder zijn bedenkingen geuit over specifieke onderdelen van de MiCA-regelgeving en de beperkingen die deze oplegt.

Ondanks Tether’s inspanningen om consensus te bereiken met regelgevers in verschillende rechtsgebieden, gaf Ardoino aan dat het bedrijf momenteel niet van plan is om onder het MiCA-kader te opereren.

OKX neemt voorlopige maatregelen

Beurzen zoals OKX zijn al begonnen met het verwijderen van USDT van hun platform in Europa, vooruitlopend op Kraken, om zich voor te bereiden op de invoering van MiCA. Hoewel MiCA pas in 2025 volledig van kracht wordt, treffen beurzen nu al maatregelen om te voldoen aan de aankomende regelgeving.

Exchange nieuws

BitFlyer Holdings neemt FTX Japan over en bereidt lancering van Crypto-ETF’s voor
Coinbase wil toegang tot privé-communicatie SEC voorzitter
Rho Markets herstelt van Oracle-fout: $7,6 miljoen aan stablecoins teruggegeven
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli