Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Europese Centrale Bank zal binnenkort een rapport publiceren over de uitgifte van een digitale valuta. Echter neemt de EU pas beslissingen na een reactie van het publiek.
De langverwachte resultaten van het onderzoek van de Europese Centrale Bank naar een digitale euro zullen binnenkort bekend worden gemaakt. Zo wist ECB-president Christine Lagarde vandaag duidelijk te maken.
Maar dit onderzoek zal niet beslissend zijn. De bevindingen zullen voor feedback aan het publiek worden gepresenteerd. Ze zullen de voor- en nadelen van het creëren van een digitale valuta van een centrale bank (CBDC) voor retailgebruik in heel Europa beschrijven.
Een digitale valuta van een centrale bank is geld dat in digitale vorm door de centrale bank van een land wordt uitgegeven. Aangezien er momenteel geen enkel land een digitale valuta heeft, is de vorm die men daadwerkelijk zal aannemen nog onbekend. Vandaar de noodzaak om ze te bestuderen.
Volgens een document van januari 2020 van de ECB zou een centrale bank een gedecentraliseerd digitaal token kunnen uitgeven. Deze token gaat vergelijkbaar zijn met de Bitcoin. Echter is een groot verschil ten opzichte van de Bitcoin dat het wel overal geaccepteerd gaat worden. Het zou ook gewoon rekeningen kunnen aanmaken voor elk huis en bedrijven binnen de centrale bank zelf. Dit kan de rol van commerciële banken veranderen.
Het rapport ontdekte verder dat een Europese digitale valuta retail transacties veiliger en efficiënter kan maken. Bovendien kan het witwassen van geld belemmerd worden omdat fysiek contant geld verdwijnt. Daarnaast kan het het monetaire beleid van de eurozone versterken.
Lagarde, die in november 2019 president van de ECB werd na een ambtsperiode van acht jaar als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, houdt toezicht op de organisatie die het monetair beleid voor 19 Europese landen creëert. Bovendien is de euro de op een na meest verhandelde valuta ter wereld. De meest verhandelde valutia is de Amerikaanse dollar. De euro wordt in ongeveer een derde van de transacties gebruikt. Het in digitale vorm zetten zou daarom een grote verandering opleveren.
Toen Lagarde bij de ECB kwam, was het geen verrassing dat ze naar digitale valuta ging kijken. In 2018, een jaar voor haar benoeming, vertelde Lagarde op een technische conferentie in Singapore:
“Ik denk dat we de mogelijkheid moeten overwegen om een digitale valuta uit te geven.”
Lagarde verklaarde in december 2019 publiekelijk dat ze een taakgroep van de ECB voor een digitale valuta had versneld. Ze wilt dat de centrale bank voorop loopt. Europa is tenslotte niet de enige economische regio die CBDC’s bestudeert. Japan, de VS en enkele tientallen andere centrale banken hebben allemaal digitale valuta-projecten of dergelijke studies in de maak.
Het aanstaande rapport van de taskforce gaat de meest uitgebreide verklaring van de ECB worden over de digitale valuta tot nu toe. Lagarde lijkt voorstander. Daarnaast sprak ze ook over het Euro systeem, dat bestaat uit de ECB en de 19 lidstaten die de euro gebruiken, en liet weten dat ze nog niet heeft besloten welke koers het moet varen.
Het publiek heeft natuurlijk het recht hom mee te bepalen over de economische toekomst.