Tech

LeCun vs. Musk: De grootste Nerd-ruzie van de eeuw bereikt kookpunt

De vice-president en Chief AI Scientist van Meta, Yann LeCun, en Elon Musk, de rijkste persoon ter wereld, zijn verwikkeld in wat misschien wel de meest spraakmakende nerd-ruzie van 2024 op social media kan worden.

Oplaaiende ruzie tussen LeCun en Musk bereikt nieuwe hoogtepunten

LeCun en Musk bekvechten al sinds X.com nog Twitter heette, maar na een recente rel laaide de ruzie opnieuw op. Het begon toen LeCun een bericht van Musk op X.com kaapte, waarin Musk vacatures promootte voor zijn kunstmatige intelligentiebedrijf xAI.

Vanaf dat moment escaleerde het conflict snel, tot LeCun op zondag 2 juni de metaforische kernbom dropte. De Meta AI-baas plaatste een tirade van 379 woorden waarin hij Musk bekritiseerde over zijn behandeling van wetenschappers en hem een gevaar voor de samenleving noemde.

Waarom hebben de heren ruzie?

Maar voordat we ons verdiepen in de tirade van LeCun – waarin hij Musk beschuldigt van het verspreiden van “krankzinnige complottheorieën” en het proberen te vernietigen van de democratie – moeten we eerst begrijpen waarom een van ‘s werelds meest gerenommeerde computerwetenschappers en een van de beroemdste zakenmagnaten aller tijden überhaupt ruziemaken.

Musks openlijke vete met Meta gaat terug naar de tijd dat hij nog maar een gewone gebruiker met een blauw vinkje was op Twitter (toen Meta nog Facebook heette). In 2020 reageerde hij bijvoorbeeld op kritiek van een Facebook AI-wetenschapper door te tweeten dat “Facebook waardeloos is”.

Spoel even door naar de week van 27 mei 2024, en we zien Turing Award-winnaar LeCun subtiele kritiek leveren op een vacaturebericht voor Musks kunstmatige intelligentiebedrijf xAI:

In de daaropvolgende uitwisselingen tussen de heren betwistte Musk LeCuns wetenschappelijke scherpte. Hij reageerde op een bericht van LeCun met: “Welke wetenschappelijke prestaties heb jij de afgelopen vijf jaar geleverd?” Daarnaast suggereerde hij dat LeCun de capaciteiten mist om een bedrijf te runnen door in een ander bericht te stellen: “Yann volgt gewoon orders op.”

LeCun bracht de vete vervolgens naar een nieuw hoogtepunt.

Na een paar aardige woorden, waarin LeCun vermeldt dat hij twee Tesla’s bezit en geniet van de producten van het bedrijf, slaat de toon snel om. Hij haalt hard uit naar Musk vanwege diens behandeling van wetenschappers en de “hype” rond recente beloften dat AGI in 2025 zou worden bereikt.

Vervolgens beschuldigt hij Musk van het ondermijnen van de democratie: “Zeg wat je wilt over ‘traditionele media’, maar je kunt geen betrouwbare informatie krijgen zonder professionele journalisten die werken voor een vrije en diverse pers. Democratie kan niet zonder; daarom zijn het alleen autoritaire vijanden van de democratie die tekeergaan tegen de media.”

Misschien wel de meest agressieve opmerkingen van LeCun waren die waarin hij Musk beschreef als een complotdenker die leugens en misinformatie verspreidt: “Tot slot lijkt hij niet te aarzelen om krankzinnige complottheorieën te verspreiden, zolang ze hem maar uitkomen (bijv. ‘PizzaGate’ promoten, ‘illegale immigranten vervalsen verkiezingen in de VS’, ‘persoon X is een pedo’,…). Je zou van een technologisch visionair verwachten dat hij een rationalist is. Rationalisme werkt niet zonder waarheid.”

Tech nieuws

Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
Voormalig onderzoeker OpenAI waarschuwt: AI niet te onderscheiden van mensen in 2027
Janet Yellen: AI is enorme kans, maar ook gigantisch risico voor financiële stabiliteit in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken