Tijdelijke actie: Maak een account op Bitvavo en krijg €25 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €25
Welkomstbonus!
LimeWire was vroeger wellicht één van de bekendste peer-to-peer computer programma’s waarmee gratis (en illegaal) onder andere liedjes, films, tv-series en computer-programma’s gedownload (inclusief een paar virussen) kon worden.
LimeWire was in een aantal opzichten de voorloper van streaminggiganten die we vandaag de dag zien, waaronder Apple Music, Spotify én Netflix, alleen dan met het verschil dat je bij LimeWire nooit hebt hoeven te betalen. Het gebruik van het programma was echter niet legaal.
Wat ze namelijk aanboden, kwam eigenlijk neer op (digitale) diefstal. Dat hier uiteindelijk iets aan gedaan werd, bleek onvermijdelijk te zijn. In 2010 besloot een federale rechtbank er namelijk voor om het platform te sluiten, voor het delen van illegaal verkregen bestanden. Destijds oordeelde de rechter dat er op een enorme schaal inbreuk was gemaakt op het auteursrecht. Dit in combinatie met 50 miljoen maandelijkse gebruikers heeft tot het sluiten van het platform geleid.
Wil jij crypto verhandelen op één van de grootste en meest betrouwbare exchanges ter wereld? Klik hier en ga naar KuCoin.
Toch lijken de inmiddels nieuwe eigenaren van LimeWire nog niet klaar te zijn met de merknaam. Nu we in 2022 zitten wil het bedrijf LimeWire omzetten naar een NFT-platform. In eerste instantie zal het platform zich naar verluidt richten op muziek, en wordt het naar eigen zeggen een “one-stop-marktplaats voor zowel artiesten als fans”, om samen digitale verzamelobjecten te creëren, kopen en verhandelen zonder de technische hindernissen van de huidige NFT-landschap.
De lancering van het nieuwe NFT-platform staat momenteel gepland voor mei 2022. Er zijn een aantal grote namen beloofd voor de geplande lancering, met ‘grote artiesten uit de muziekindustrie’. Hiermee poetst het zijn oude imago op van een hub voor gratis muziek-downloads.
Met het nieuwe platform zullen verzamelaars in staat gesteld worden om muziek gerelateerde activa te kopen en te verhandelen, waaronder limited editions, pre-releases, niet-uitgebrachte demo’s, exclusieve live-versies, evenals digitale merchandise en backstage-inhoud. Eén van de eigenaren zei het volgende:
“In een steeds moeilijker wordende industrie waarin streaming het overneemt en eigendom op de achtergrond raakt, werken we eraan om artiesten te plaatsen en ze volledige flexibiliteit en controle te geven als het gaat om hun inhoud. Het is belangrijk op te merken dat we LimeWire niet opnieuw lanceren als alternatief naar streamingplatforms, maar eerder als een extra kanaal voor artiesten om exclusieve muziek en kunst rechtstreeks aan verzamelaars te verkopen.”
LimeWire streeft er naar verluidt naar om een zo eenvoudig mogelijk platform aan te bieden, wat ook gemakkelijk moet werken voor beginnende NFT-enthousiastelingen. Om deze reden is het ook van plan om hun NFT-aanbiedingen in Amerikaanse Dollars ($) aan te bieden. Hiervoor hoeven gebruikers in eerste instantie niet specifiek over een crypto-wallet te beschikken voor hun betalingen, maar kan dit gewoon via creditcards of andere reguliere betaalkaarten. In een aankondiging wordt hier het volgende over gezegd:
“De marktplaats zelf is ontworpen om een intuïtieve, ultramoderne gebruikerservaring te hebben en een natuurlijker en vertrouwder gevoel voor iedere consument.”