aarde
Bitcoin, Regulatie

Macro-analist: ‘Is iedereen vergeten dat alles om geld draait?’

Andreas Steno Larsen verbaast zich over het optimisme op de financiële markten. De beurskoersen zijn in de eerste maanden van 2023 flink gestegen, terwijl de geldhoeveelheid in de economie flink zakt.

“Mensen zijn het er over het algemeen mee eens dat de hoeveelheid geld in een economie bepalend is voor de economische omstandigheden. Meer geld zorgt ervoor dat consumenten meer goederen en diensten afnemen en die toename in de vraag zorgt voor stijgende prijzen”, aldus Larsen.

Geen goede vooruitzichten

Op dit moment ziet de ontwikkeling van de geldhoeveelheid er echter niet goed uit voor de economie. Alleen in China is de stijging van de geldhoeveelheid nog positief te noemen. Als we naar de rest van de wereld kijken ziet het plaatje er heel anders uit. In de Verenigde Staten is de groei van de geldhoeveelheid zelfs negatief geworden.

“Het geld dat in de economie is gepompt na de pandemie wordt langzaam maar zeker weer uit de roulatie gehaald en de Verenigde Staten loopt daarin voorop. Het lijkt erop dat China en Japan weleens de redders van de negatieve vooruitzichten voor de wereldeconomie kunnen zijn”, aldus Larsen in zijn update op Twitter.

global money growth

Geld doet ertoe

Dat geld ertoe doet blijkt wel uit de correlatie tussen de groei van de geldhoeveelheid en de stress bij de banken. In de onderstaande afbeelding kun je zien dat de daling van de geldhoeveelheid vrijwel parallel liep aan het begin van de stress binnen de Amerikaanse bankensector.

stress in financials

Voor nu lijkt het erop dat de Amerikaanse Federal Reserve zijn monetaire duimschroeven nog verder zal aandraaien, om de hardnekkige inflatie aan te pakken. Dat betekent dat de geldhoeveelheid hoogstwaarschijnlijk nog verder zal dalen de komende periode.

Het is nog maar de vraag of dat een goede ontwikkeling voor Bitcoin is. Bitcoin vaart immers vooral op een zwakke Amerikaanse dollar. Hoe meer dollars er in omloop komen, hoe beter dat als reclame werkt voor de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Waarom is de Bitcoin koers gedaald tot onder de $65.000?
Nvidia koers schiet 6,80% omlaag: ook Bitcoin in de problemen
Bitcoin koers daalt, maar Amerikaanse beurs valt harder
Meer nieuws

Meest gelezen

Elon Musk: Amerika gaat failliet
Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Tom Lee: Bitcoin koers gaat vanaf hier met 1.100% stijgen