Bitcoin (BTC) Marokko
Regulatie

Marokko heeft regelgevingskader voor cryptocurrencies afgerond

Het wetsvoorstel, dat in de komende dagen zou moeten worden geïntroduceerd, zal crypto in Marokko wettelijk definiëren in de snelgroeiende markt.

Eerste wet over cryptocurrencies

De eerste crypto-wet van Marokko wordt mogelijk geïntroduceerd “in de komende dagen”. Het document is geschreven door de Centrale Bank en zal worden besproken met de belanghebbenden in de sector.

Op 3 januari kondigde de gouverneur van de Centrale Bank van Marokko, Bank Al-Maghrib (BAM), Abdellatif Jouahiri, een reeks gesprekken aan tussen de BAM en de marktdeelnemers.

Toezichthouders, zoals de Moroccan Capital Markets Authority (AMMC), de Insurance Supervisory Authority and Social Security (ACAPS), zullen ook deelnemen. Het gaat vooraf aan de invoering van de crypto-wet.

Volgens Jouahiri werkte de BAM samen met het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank tijdens het werken aan het document. Eerdere rapporten beweren dat Marokkaanse functionarissen ook contact hebben opgenomen met de centrale banken van Frankrijk, Zweden en Zwitserland om hun regelgevende ervaring met digitale activa te bestuderen.

Het ontwerp zal een definitie van crypto bieden, “aangepast aan de Marokkaanse context” en zal gericht zijn op het beschermen van individuen zonder innovatie te beperken. Alhoewel de details van het wetsvoorstel niet werden onthuld, kan het nauwelijks restrictiever zijn dan de huidige wetgeving. Deze verbiedt de cryptohandel volledig.

In 2022 werd Marokko de snelst groeiende cryptomarkt in Noord-Afrika. In 2021 had 2,4% van de bevolking digitale activa, dit steeg tot 3,1% een jaar later.

Soluna implementeerde in 2021 het eerste door een blockchain aangedreven windmolenpark in Dakhla. Dit is het zuidelijke en meest winderige district van Marokko. Het energieoverschot van dit park drijft de cryptominingactiviteiten aan.

Uit een recent rapport van Chainalysis blijkt dat de cryptomarkt in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) de snelst groeiende ter wereld is. Het transactievolume in de MENA-regio laat zien dat gebruikers in de periode van juli 2021 tot juni 2022 $566 miljard aan crypto hebben ontvangen. Dit is 48% meer dan het voorgaande jaar.

Regulatie nieuws

SEC eist miljarden van Terraform Labs en Do Kwon na fraudezaak
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC
Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’