Hack,, Trending

Mede-oprichter QuadrigaCX gebruikte gebruikersdeposito’s voor eigen handelen

De voormalig eigenaar en mede-oprichter van de failliet gegane Canadese cryptocurrency exchange QuadrigaCX heeft naar verluidt geld van gebruikers gebruikt om zelf mee te handelen. Dit deed hij door middel van fake accounts.


Rechtbank monitor

Er loopt inmiddels al ruime tijd een rechtzaak tegen de cryptocurrency exchange, met Ernst & Young (EY) als monitor. In een nieuw rapport dat is vrijgegeven door de monitor blijkt dat zij zich voornamelijk zorgen maken dat zijn activiteiten aanzienlijk tekort schieten. Vooral de financiële verslaglegging en operationele controle hadden grote tekorten.

Bovendien benadrukt EY dat de exchange totaal geen zicht had op de winstgevendheid van het bedrijf.


Fake accounts

Naar verluidt heeft Cotten, de persoon die over onder andere de hardware wallets van de exchange ging, diverse fake accounts aangemaakt en deze via zijn speciale admin account binnen Quadriga geverifieerd gekregen. Op deze accounts gebruikte hij vervolgens geld van gebruikers om mee te handelen. Mede hierdoor kon het bedrijf zijn omzetcijfers manipuleren.

EY heeft de identiteit van houders van portefeuilles op het platform waaraan aanzienlijke bedragen van cryptocurrency zijn overgedragen nooit kunnen bevestigen.


Andere exchanges

Toch is er veel crypto vanuit Quadriga naar andere exchanges gegaan. Naar verluidt is er van 2016 t/m 2019 ongeveer 9500 Bitcoin (BTC), 390.000 Ethereum (ETH) en 240.000 Litecoin (LTC) van Quadriga naar andere exchanges overgemaakt.