hacker
Hack

Meer dan $140 miljoen uitbetaald aan ransomware hackers

De FBI in de Verenigde Staten (VS) heeft onderzoek gedaan naar aanvallen via ransomware waar Bitcoin moest worden betaald om het virus te verwijderen.


Ruim $140 miljoen afgeperst

Uit dit onderzoek blijkt dat sinds 2013, voor meer dan $140 miljoen aan Bitcoin (BTC) is betaald aan ransomware-hackers. Hier zijn operationele kosten of extra kosten door de aanval nog niet in mee berekend. Dit bedrag is puur het betaalde losgeld.


Wat heeft het meest opgeleverd?

Hiernaast heeft de FBI gekeken naar welke ransomware-pakketten het meeste opleverde. Volgens dit onderzoek blijkt dat de Ryuk-ransomware de andere met een behoorlijke marge heeft overtroffen. Zo heeft de Ryuk-ransomware bijna de helft ($61,26 miljoen) verdiend. Na Ryuk volgde Crysis en Dharma, met ongeveer $25,50 miljoen aan inkomsten.


De Ransomware werkwijze

Allereerst wordt de ransomware verspreid via slimme methodes. Wanneer deze vervolgens door slachtoffers worden gedownload, worden de computers van deze slachtoffers vastgezet. Hierdoor kunnen de slachtoffers niet meer bij de bestanden komen. Om de computer vervolgens weer ‘normaal’ te kunnen gebruiken, moeten zij losgeld betalen. Deze slachtoffers zijn zowel individuen als bedrijven.

Om het losgeld echter te ontvangen, moet een unieke wallet-adres worden van de aanvaller gedeeld. Hierdoor wordt het relatief eenvoudig om te valideren hoeveel geld criminelen in de afgelopen zes jaar hebben weten af te persen. Volgens de FBI is dit slechts het puntje van de ijsberg. Zo is slechts één cryptocurrency, namelijk Bitcoin (BTC) gevolgd. Hackers gebruiken naast Bitcoin ook gebruik van andere munten. Het daadwerkelijke cijfer ligt naar verwachting nog meerder malen hoger.