USCBDC
Regulatie

Meerdere wetsvoorstellen van de Amerikaanse Senaat maken bezwaar tegen de definitie van CBDC als geld

In een recente ontwikkeling hebben Utah, South Carolina, South Dakota en Tennessee wetsvoorstellen ingediend om de digitale valuta van de centrale bank (CBDC) niet te erkennen als geld. Deze wetsvoorstellen zouden een CBDC expliciet uitsluiten van de definitie van geld in de betreffende staten, waardoor het gebruik ervan als zodanig aanzienlijk belemmerd zou worden.

Geld gedefinieerd als geautoriseerd ruilmiddel

Senator Frank Niceley van Tennessee heeft op 12 januari een wetsvoorstel in de Senaat geïntroduceerd. Volgens de Tennessee Uniform Commercial Code (UCC) wordt geld gedefinieerd als een geautoriseerd ruilmiddel. Echter, het nieuwe wetsvoorstel voegt toe dat deze definitie “geen digitale valuta van de centrale bank” omvat.

De UCC, een uitgebreide set gestandaardiseerde wetten die handelstransacties in de Verenigde Staten reguleren, biedt een consistent kader voor zakelijke transacties in verschillende staten.

Wettelijk omschrijving CBDC en uitsluiting ervan

In Utah presenteerde vertegenwoordiger Tyler Clancy op 4 januari House Bill 164 in de Senaat. Dit wetsvoorstel omschrijft CBDC als een digitale vorm van geld uitgegeven door overheidsinstanties, zoals de Amerikaanse Federal Reserve, buitenlandse overheden, centrale banken of reservebanksystemen. Het voorgestelde wetsvoorstel in Utah specificeert dat “een digitale valuta van de centrale bank geen specie wettig betaalmiddel is”, waardoor CBDC’s worden uitgesloten van de staatsdefinitie van geld volgens de Utah Specie Legal Tender Act en de UCC van de staat.

In South Carolina diende Senator Shane Martin op 30 november 2023 Senaatswetsvoorstel 861 in. Net als in Tennessee, stelt dit voorstel voor om CBDC’s uit te sluiten van de definitie van geld in de UCC van South Carolina.

In South Dakota introduceerde de voorzitter van de Commissie voor Handel en Energie op 9 januari Senaatswetsvoorstel 58 (SB58) op verzoek van het South Dakota Department of Labor and Regulation. Dit wetsvoorstel voegt toe aan de UCC-definitie van geld in South Dakota dat het “geen enkele centrale bank digitale munt” omvat.

Regulatie nieuws

SEC gaat in beroep in Ripple-zaak: XRP koers zakt met 12%
Bank of England en FCA lanceren innovatieve sandbox voor digitale effecten
Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers zakt onder $63.000 na opmerkingen van Fed-voorzitter Powell
Bitvavo voegt razend populaire nieuwe cryptomunt toe aan zijn platform
Deze 4 cryptomunten worden nu massaal opgekocht door whales