Newsbit

hacken

Meeste ransomware wordt uitbetaald in cryptocurrencies

hacken

ProPublica heeft een onderzoek uitgevoerd naar ransomwarepakketten. Nu blijkt dat het overgrote deel van de aanbieders van deze pakketten een aparte truc hebben bedacht om hackers te verjagen, namelijk door ze te betalen.


Ransomware wordt steeds vaker gebruikt

Het aantal ransomware aanvallen wordt steeds populairder. Het gevolg hiervan is dat steeds meer personen en bedrijven hier de dupe van zijn. Nu blijkt uit het onderzoek dat bedrijven de hackers gewoon willen afbetalen en door willen gaan met hun activiteiten. Toch spelen de hackers hier slim op in: de prijzen die bedrijven moeten betalen om van de ransomware af te zijn worden steeds hoger.


Hoe werkt ransomware

Het idee achter ransomware is eigenlijk erg simpel. Hackers infecteren computers van hun slachtoffers door ze geïnfecteerde bestanden te versturen. Wanneer deze bestanden eenmaal zijn geopend, krijgen de hackers toegang tot de computer. Vervolgens versleutelen de hackers de geïnfecteerde computer, waardoor het slachtoffer hier niet meer in kan. Deze computer kan vervolgens weer worden ontgrendeld, meestal door de hackers een geldbedrag, vaak in de vorm van cryptocurrency, te versturen. Dit laatste gebeurt ook dan ook steeds vaker.


Lucratief

Het gebruik van ransomware door hackers is in de afgelopen jaren steeds groter geworden. Alhoewel dit uiteraard illegaal is, is de de reden hierachter dat het gebruik hiervan erg lucratief is, althans voor de hackers. De hackers hebben relatief weinig werk aan deze methode en hoeven normaliter maar kort te onderhandelen over de prijs.

Steeds meer bedrijven helpen slachtoffers om hun geïnfecteerde computers weer veilig te maken. Het gevolg hiervan is echter dat de ransomware steeds complexer wordt, waardoor het moeilijker wordt om het van de computers van de slachtoffers te verwijderen. De gemiddelde tijd dat een computer van een slachtoffer is geïnfecteerd ligt normaliter tussen de 6 en 7 dagen.

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top