Blockchain

Mercedes maakt gebruik van blockchain voor volgen koolstofemissies

De Duitse autofabrikant Mercedes Benz heeft samen met de blockchain startup Circulor een pilot uitgerold. Met deze pilot willen zij koolstofemissies in de kobalt-supply chain opsporen en volgen.


Traceren klimaatrelevante gassen

Dat blijkt uit een persbericht. Hieruit blijkt dat de bedrijven van plan zijn de blockchain-technologie in te zetten om de uitstoot van klimaatrelevante gassen te traceren. Hiernaast willen ze ook de hoeveelheid van gerecyclede materialen langs de toeleveringsketens van fabrikanten van batterijcellen gaan traceren.

Naar verluidt gebruikt Mercedes de data die hieruit komt om zijn nieuwe CO2-neutrale personenwagens te ontwikkelen.


Levering Kobalt

In eerste instantie zal de focus liggen op de levering van kobalt. Deze leveringen hebben recentelijk problemen opgeroepen, vanwege de herkomst en ethiek die eromheen speelt.

Kobalt is een scheikundig element met symbool Co. Het element heeft het atoomnummer 27. Dit element is erg belangrijk bij het maken van lithium-ionbatterijen.

De Democratische Republiek Congo is de grootste leverancier van dit element. Deze regio wordt bekritiseerd vanwege de onethische omstandigheden van de mijnwerkers bij het winnen van kobalt, zo wordt door de Verenigde Naties geschat dat in 2017 ongeveer 40.000 kinderen in de kobaltmijnen werkten in deze regio.


Verhogen transparantie

Door gebruik te maken van een op de blockchain gebaseerd systeem, wordt de transparantie in het productieproces enorm verhoogd. Deze pilot brengt de productiestroom van deze materialen en de bijbehorende koolstofemissies in kaart. Hiernaast legt het ook vast hoeveel gerecycled materiaal in de toeleveringsketen wordt gebruikt. Op deze manier kan eenvoudig worden gekeken of partnerbedrijven van het Duitse automerk wel aan de duurzaamheidsvereiste voldoen.


Niet de eerste

Mercedes is niet de eerste autofabrikant die een op de blockchain-technologie gebaseerd systeem gebruiken. Zo heeft Volvo in november 2019 aangekondigd om ook het element kobalt traceerbaar te maken op een blockchain-systeem, net na de aankondiging van het volledig elektrische XC-40-model van de autofabrikant. Wil jij meer weten over dit onderwerp? Check dan even dit artikel!