Kobalt in Volvo-auto’s traceerbaar gemaakt

De Volvo-automaker heeft aangekondigd dat het kobalt dat gebruikt wordt voor de batterijen van haar elektrische auto’s vanaf heden traceerbaar is gemaakt op een blockchain. Dit nieuws komt na de aankondiging van het volledig elektrische XC40-model van Volvo.


Blockchain & overeenkomst

De blockchain-technologie maakt een betrouwbaar en tevens transparant gedeeld netwerk tot stand. Doordat de toeleveringsketen van grondstoffen volledig in kaart kunnen worden gebracht binnen een blockchain, verhoogt dit de transparantie significant.
Hierom heeft Volvo een overeenkomst gesloten met haar batterijleveranciers. Een onderdeel van deze overeenkomst is dat de leveranciers van Volvo’s batterijen in het komende decennium gaan volgen en traceerbaar maken met behulp van blockchain.


Conflictvrij materiaal

Door dit nieuwe initiatief probeert Volvo een statement te maken. Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om te bewijzen dat de materialen die in de auto’s van in dit geval Volvo worden gebruikt worden gewonnen zonder gebruik te maken van kinderarbeid. Tevens kan op deze manier worden bewezen dat de grondstoffen uit conflictvrije zones komt. Dat dit te bewijzen is, kan goed zijn voor het minimaliseren van onnodige risico’s.

Volvo heeft dit systeem eerder dit jaar al uitgebreid getest. Deze tests zijn nu succesvol uitgevoerd en de benodigde feedback is verwerkt. Hierdoor is het systeem nu klaar voor gebruik en zal deze dan ook worden gebruikt in ieder geval de volledig elektrische XC40-modellen.


Welke data wordt er allemaal opgeslagen op de blockchain?

Er worden verschillende gegevens opgeslagen op een blockchain om dit systeem te laten werken. Zo worden de oorsprong, grootte, het gewicht en informatie over de betrokken bedrijven opgeslagen op een blockchain. Hierdoor kan er o.a. gecheckt worden of de richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerkingen en Ontwikkelingen (OESO) worden gerespecteerd.


Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken