Blockchain

Microsoft tekent deal voor AI rekenkracht met door Nvidia ondersteunde CoreWeave

In het huidige tijdperk, waarin AI razendsnel aan populariteit wint, positioneert Microsoft zich sterk in het veld door zowel te investeren in OpenAI als een strategisch partnership aan te gaan met de cloud computing start-up, CoreWeave.

Deze stap, die potentieel miljarden dollars omvat, onderstreept Microsoft’s streven om aan de groeiende AI-behoeften te voldoen. Het artikel belicht ook de belangrijke rol van Nvidia, wiens geavanceerde GPU’s cruciaal zijn in deze snelgroeiende sector.

Kunstmatige intelligentie in opkomst

Microsoft’s forse investering in OpenAI heeft het bedrijf in de schijnwerpers van de AI-hype gezet. Maar dit is niet de enige plek waar de softwaregigant geld uitgeeft om te voldoen aan de toenemende vraag naar AI-gedreven diensten.

Volgens bronnen dichtbij de zaak is Microsoft een meerjarige deal aangegaan met de startup CoreWeave, waarbij potentieel miljarden dollars worden besteed aan cloud computing-infrastructuur. Dit nieuws komt kort na de recente bekendmaking dat CoreWeave 200 miljoen dollar heeft opgehaald. De fondsenwerving vond plaats slechts een maand nadat het bedrijf een waarde van 2 miljard dollar had bereikt.

CoreWeave biedt eenvoudige toegang tot Nvidia’s grafische verwerkingseenheden (GPU’s), die als de beste op de markt worden beschouwd voor het uitvoeren van AI-modellen. Microsoft sloot eerder dit jaar een deal met CoreWeave om te zorgen dat OpenAI, de beheerder van de populaire ChatGPT-chatbot, in de toekomst voldoende rekenkracht heeft. OpenAI vertrouwt op Microsoft’s Azure-cloudinfrastructuur voor haar rekenbehoefte, aldus een bron die anoniem wilde blijven.

De race naar generatieve AI begon eind vorig jaar nadat OpenAI ChatGPT aan het publiek had geïntroduceerd. Deze technologie toonde aan dat AI in staat is menselijke input te verwerken en geavanceerde reacties te genereren. Sindsdien hebben tal van bedrijven, waaronder Google, generatieve AI in hun producten opgenomen. Microsoft heeft daarnaast chatbots geïntroduceerd in eigen diensten, zoals Bing en Windows.

Gezien de groeiende vraag naar zijn infrastructuur, heeft Microsoft meer mogelijkheden nodig om toegang te krijgen tot Nvidia’s GPU’s. Michael Intrator, CEO van CoreWeave, wilde vorige maand geen commentaar geven op de deal met Microsoft, maar liet wel weten dat de inkomsten van CoreWeave tussen 2022 en 2023 aanzienlijk zijn toegenomen.

Nvidia’s succes en de rol van datacenters

Dit jaar heeft Nvidia een indrukwekkende groei laten zien, met een stijging van de aandelenkoers met maar liefst 170%. Onlangs bereikte de marktkapitalisatie van het bedrijf zelfs kortstondig de mijlpaal van 1 biljoen dollar. Deze sterke prestatie werd nog eens benadrukt door Nvidia’s recente kwartaalprognose voor juli, die meer dan 50% hoger uitviel dan de schattingen van Wall Street.

Volgens Colette Kress, de CFO van Nvidia, zal de groei van de chipmaker in de toekomst voornamelijk worden aangedreven door datacenters. Dit is vooral te danken aan de toenemende vraag naar generatieve AI en grote taalmodellen. Een voorbeeld van zo’n groot taalmodel is OpenAI’s GPT-4, dat op uitgebreide online data is getraind met behulp van Nvidia’s GPU’s. Dit model vormt de kern van de populaire ChatGPT-chatbot.

Het is ook vermeldenswaard dat zowel Kress als Jensen Huang, de CEO van Nvidia, onlangs CoreWeave bij naam hebben genoemd. Kress deed dit tijdens een recent gesprek, terwijl Huang CoreWeave in maart van dit jaar in zijn presentatie op Nvidia’s GTC-conferentie aanhaalde.

Betaalbare computercapaciteit

Volgens de website van CoreWeave kan het bedrijf computercapaciteit aanbieden die wel 80% goedkoper is dan de traditionele cloudproviders. Dit betekent dat ontwikkelaars toegang hebben tot Nvidia’s A100 GPU’s, die normaal gesproken alleen te vinden zijn via de clouds van Amazon, Google en Microsoft, maar dan tegen een veel lagere prijs.

Naast de A100 GPU’s, heeft CoreWeave ook de goedkopere Nvidia A40 GPU’s beschikbaar. Deze zijn vooral bedoeld voor visueel computergebruik, terwijl de A100 zich richt op AI, data-analyse en high-performance computing. Michael Intrator, de CEO van CoreWeave, gaf aan dat sommige klanten moeite hebben om voldoende GPU-capaciteit te krijgen bij grotere cloudservices.

Hij benadrukte dat CoreWeave deze krachtige diensten kan leveren tegen een zeer kosteneffectieve prijs. Ondertussen is Microsoft in gesprek met Oracle over een mogelijke samenwerking. Het idee is dat de twee bedrijven servercapaciteit van elkaar kunnen huren wanneer er extra capaciteit nodig is.

Blockchain nieuws

Nieuwe Hoop voor Crypto-Innovatie te Midden van een Bearmarkt?
Google Cloud voegt 11 blockchains toe aan datawarehouse ‘BigQuery’
Bitmain investeert $53,9 miljoen in Core Scientific voor uitbreiding Bitcoin miningactiviteiten
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Zoveel geld zou je nu hebben als je in januari 2018 voor 1000 euro aan Ripple (XRP) had gekocht
XRP-advocaat gaat ‘grote aankondiging’ doen