Bitcoin Nieuws

Bitcoin Nieuws

Minister van Financiën El Salvador: Bitcoin crash vormt ‘miniem’ fiscaal risico

De aanhoudende crash van de cryptomarkt vormt een ´uiterst minimaal´ fiscaal risico voor het land El Salvador, dat miljoenen aan Bitcoin heeft gekocht. Aldus Alejandro Zelaya, de minister van Financiën van het land.

Het fiscale risico is uiterst minimaal

Volgens de Deutsche Welle zei de minister van Financiën van El Salvador het volgende op een persconferentie:

Als ze me vertellen dat het fiscale risico voor El Salvador vanwege Bitcoin hoog is, is het enige wat ik kan doen glimlachen. Degene die dat zeggen spreekt uit onwetendheid. Het fiscale risico is uiterst minimaal.

– Alejandro Zelaya

Toch vertellen verschillende economen dat er wel degelijk een risico is voor het vrij arme land. De marktwaarde van de Bitcoins die sinds vorig jaar door de regering van El Salvador is gekocht, is gedaald van ongeveer 103 miljoen dollar tot ongeveer 50 miljoen dollar op dit moment.

El Salvador werd afgelopen september het eerste land dat Bitcoin tot wettig betaalmiddel maakte, waarmee het scherpe kritiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terzijde schoof. Sindsdien heeft het Midden-Amerikaanse land in totaal 2.301 Bitcoin gekocht. 103 miljoen dollar werd uitgegeven in tien aankopen.

De laatste keer dat El Salvador Bitcoin kocht was op 9 mei, toen president Nayib Bukele zei dat de regering nog eens 500 Bitcoin kocht tijdens de daling van de markt. Die aankoop, destijds ruwweg 15,3 miljoen dollar waard, is nu ongeveer 10 miljoen dollar waard. Sindsdien is de prijs van Bitcoin met meer dan 26% gedaald. De prijs ging van meer dan $30.000 naar $22.220 op het moment van schrijven.

Als je niet verkoopt, maak je geen verlies

Tijdens de persconferentie haalde Zelaya ook de eerdere schatting van Deutsche Welle aan. De Bitcoin-wallet van El Salvador zou zo’n 40 miljoen dollar aan waarde hebben verloren. Zelaya zei hierover het volgende:

Ik heb het herhaaldelijk gezegd: een vermeend verlies van 40 miljoen dollar heeft niet plaatsgevonden omdat we de munten niet hebben verkocht.

Ik heb het herhaaldelijk gezegd: een vermeend verlies van 40 miljoen dollar heeft niet plaatsgevonden omdat we de munten niet hebben verkocht. Ook is het geen enorm bedrag. $40 miljoen vertegenwoordigt nog geen 0,5% van onze nationale algemene begroting.

De minister richtte ook harde woorden tot het IMF, dat er herhaaldelijk bij El Salvador op heeft aangedrongen om zijn Bitcoin-wet te laten vallen. Hij richtte zich tot de mainstream media voor hun vermeende eenzijdige berichtgeving over de invoering van Bitcoin in het land.

Er is duidelijk kritiek op Bitcoin als zodanig, niet op de strategie van El Salvador. Er is de laatste tijd veel opwinding over onze Bitcoin-strategie. De media is niet geïnteresseerd wat er met onze economie gebeurt. Ze zijn ook niet geïnteresseerd wat er met onze mensen gebeurt. Ze zijn geïnteresseerd wat er met de inflatie gebeurt.

Amerikaanse wetgevers hebben ook hun pijlen gericht op de Bitcoin-ambities van El Salvador. Wetsvoorstellen banen zich momenteel een weg door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, gericht op het beschermen van de Amerikaanse economie tegen de ‘onzorgvuldige gok’ van president Bukele.

Bitcoin nieuws

BitPay laat klanten Apple-producten kopen met Bitcoin en Shiba Inu BitPay laat klanten Apple-producten kopen met Bitcoin en Shiba Inu
Bitcoin had deze week de $72K moeten bereiken volgens het S2F-model Bitcoin had deze week de $72K moeten bereiken volgens het S2F-model
Institutionele crypto-producten noteren record uitstroom van 423 miljoen dollar Institutionele crypto-producten noteren record uitstroom van 423 miljoen dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash Bitcoin, Ethereum en Dogecoin koers stijgen, maar analisten verwachten nieuwe crash
Kan de Merge gaan zorgen voor een enorme Ethereum prijsstijging? Kan de Merge gaan zorgen voor een enorme Ethereum prijsstijging?
Deze week vallen er twee cruciale beslissingen in Ripple rechtszaak Deze week vallen er twee cruciale beslissingen in Ripple rechtszaak
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten