Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
Blockchain-onderwijsplatform Longhash heeft gegevens van crowd-sourced sites geanalyseerd om te beoordelen waarom bepaalde cryptocurrencies op het kerkhof van de industrie zijn beland.
Uit Longhash’s artikel van 12 oktober bleek dat de meest voorkomende oorzaak van overlijden van een coin, “overlijden door verlating” was. Dit kwam naar voren uit een onderzoek van 700 crowd-sourced inzendingen verspreid over 8 jaar vanaf de website Cointopsy. ‘Overlijden door verlating’ is zelfs goed voor 63,1% van de mislukte cryptocurrencies.
Cryptocurrencies waarvan het lot resulteerde in de dood door verlating (of anders gezegd, wanneer beleggers stoppen met het actief verhandelen en het volume daalt tot nul), hadden een gemiddelde levensduur van 1,4 jaar volgens Longhash.
De daarna meest voorkomende categorie – goed voor 29,9% van de dode munten – waren vermeende oplichting. Deze munten leefde gemiddeld een jaar.
Het piektijdperk voor scam-coins was vermoedelijk 2017, zo blijkt uit de infographic van Longhash. Het aantal projecten van deze soort was toen vijf keer zo hoog.
De laatste categorie die door Longhash wordt geïdentificeerd, zijn grapprojecten zoals AnalCoin, BagCoin en BieberCoin. Deze zijn goed voor 3,2% van de projecten op het kerkhof, met een gemiddelde levensduur van 1,4 jaar.
Zoals Longhash opmerkt is het kwantificeren van het aantal dode cryptocurrencies een lastige zaak. Dit komt doordat veel van de gegevens crowd-sourced zijn. Daarbij is er weinig consensus over hoe “dood” goed te definiëren.
Cointopsy vermeldt naar verluidt 705 overleden projecten en DeadCoins geeft een lijst van 1779 stuks. CoinMarketCap bevat meer dan 1.000 projecten met minder dan USD $ 1.000 per dag in handelsvolume: aantoonbaar stervend, zo niet absoluut levenloos.
Deze zomer werd er ook al een artikel gewijd aan cryptocurrencies waarvan wordt aangenomen dat ze dood zijn. De toen gevonden doodsoorzaken waren onder meer lage liquiditeit, diefstal, gebrek aan bruikbaarheid en managementwetenschap.