Crypto regulatie, Bitcoin regulatie
Regulatie

Namibië keurt wetsvoorstel goed voor regulering van crypto en digitale activa

Namibië heeft zich bij andere Afrikaanse landen aangesloten bij het omarmen van cryptocurrencies en digitale activa door een wetsvoorstel in de Nationale Vergadering goed te keuren.

Kader vaststellen voor verlenen vergunningen

Het wetsvoorstel heeft als uiteindelijke doel om digitale activa, cryptocurrencies en virtual asset service providers (VASP’s) te gaan reguleren.

De wetgeving wil tevens een kader vaststellen voor het verlenen van vergunningen en het reguleren van dergelijke VASP’s. Hiernaast streeft het ook naar de aanstelling van een regelgevende instantie die op zijn beurt verantwoordelijk is voor het toezicht op deze aanbieders en op hun activiteiten.

De wet wordt in werking gezet om onder meer consumentenbescherming te waarborgen, marktmisbruik te voorkomen en risico’s van het witwassen van geld te beperken. De wet regelt ook incidentele zaken die verband houden met deze doelstellingen.

Boetes tot 10 miljoen Namibische Dollar

Volgens berichten in de lokale media wacht het wetsvoorstel nu op officiële publicatie voordat het officieel in werking wordt gezet. De minister van Financiën en Overheidsbedrijven van Namibië, Iipumbu Shiimi, benoemde naar verluidt eerder al de oprichting van een regelgevende instantie die toezicht houdt op en licenties verleent aan VASP’s in het land.

Mochten aanbieders zich niet aan de regels gaan houden, kunnen zij worden bestraft met boetes die oplopen tot 10 miljoen Namibische dollar (dat neerkomt op $671.572 of circa €617.315) én een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. De Bank of Namibia handhaaft echter haar standpunt dat cryptocurrencies geen wettig betaalmiddel zijn in het land.

In het rapport verklaarde Kazembire Zemburuka, de directeur strategische communicatie en internationale betrekkingen van de Bank of Namibia, het standpunt van de bank en gaf aan dat zodra de bijbehorende risico’s van innovaties zoals virtuele activa beter worden beheerd, de bank zal beoordelen en een beslissing zal nemen over hun acceptatie binnen het financiële systeem.

In 2017 maakte de bank bekend sterk gekant te zijn tegen het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel voor goederen en diensten. Het verklaarde als slot dat virtuele valuta-uitwisselingen geen plaats hebben in het Afrikaanse land onder zijn decennia oude wet.

Regulatie nieuws

Rechter geeft groen licht: Coinbase aangeklaagd voor misleiding aandeelhouders
Ripple vraagt uitstel boete: Kans op beroep flink toegenomen
Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?