Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Nederlandse centrale bank en het ministerie van financiën zijn van plan te gaan experimenteren met een digitale valuta. Dit nieuwe betaalmiddel zal naast het traditionele geld moeten bestaan. Volgens de centrale bank is Nederland goed in staat om een digitale euro te ontwikkelen en uit te proberen.
De Nederlandsche Bank wil de eerste zijn in de Europese Unie de een digitale valuta uit gaat brengen. In een rapport van 45 pagina’s dat de bank op 21 april publiceerde, zei De Nederlandsche Bank (DNB) dat het “klaar was om een leidende rol te spelen” met onderzoek en ontwikkeling naar een eigen digitale valuta en een Europese digitale valuta.
Een digitale euro zal naar verwachting grensoverschrijdende betalingen sneller en goedkoper maken voor alle deelnemende lidstaten. Nederland zou een geschikte proeftuin zijn, aldus het rapport.
Volgens een groep economen is het belangrijk dat er een dergelijk systeem komt. Dit omdat commerciële banken een te belangrijke rol hebben gekregen in ons stelsel. Vroeder hadden mensen een deel van hun spaargeld op de bank staan en een deel in hun huis. Echter, bijna elke inwoner heeft al zijn geld op de bank staan. Dat betekent dat consumenten enorm afhankelijk zijn geworden van commerciële banken. Daarnaast staat in het rapport geschreven dat we steeds minder papiergeld gebruiken in Nederland. Bijna tweederde van alle betalingen is digitaal.
Volgens de Nederlandsche Bank zou een digitale munt bijdragen aan het vertrouwen in het financiële stelsel in tijden van een crisis. Volgens minister Hoekstra van Financiën kan het een stimulans zijn voor innovatie en diversiteit in de financiële sector.
In tijden van de corona crisis kan digitaal geld zorgen voor een goede en veilige manier van betalingen. Zeker omdat de winkels die open blijven fysiek geld vermijden. De DNB schrijft:
“Veel winkels vragen klanten nu specifiek om niet contant te betalen”
Naarmate het geld dat we gebruiken risicovoller wordt – zowel fysiek vanwege het risico om COVID-19 door te geven als financieel vanwege een onzekere economische toekomst – wordt de vraag naar een digitale valuta steeds groter.