Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
NEST Protocol is een gedistribueerd prijs oracle netwerk dat zich op het Ethereum mainnet bevindt. Het maakt gebruik van een uniek “quotation mining” mechanisme om ervoor te zorgen dat off-chain prijsfeiten synchroon worden gegenereerd op de keten. Het NEST-protocol biedt prijsgegevens die direct op de keten worden gegenereerd, wat het industrieprobleem van een gebrek aan prijsfeiten op de blockchain oplost.
NEST is een ERC-20 token afkomstig van Nest Protocol, een blockchain oracle dat een unieke veilige manier biedt om real-world prijsgegevens in het DeFi ecosysteem te krijgen. Nest Protocol verscheen op de markt in 2020. Nest Protocol verschilt van andere oracles door het gebruik van een verificatiesysteem. Eerst wordt de prijsopgave ter verificatie ingediend door een miner, samen met een verwerkingsvergoeding in ETH en de geciteerde activa in een gepaste verhouding: bv. als een miner zegt dat 1 ETH = 100 USDT, moet hij of zij 1 ETH en 100 USDT vastleggen in een smart contract met de prijs. Dan verhandelt een verificator de activa als er een arbitragekans is of laat het zoals het is. In het laatste geval wordt de prijs opgenomen in een prijsblok op de keten. Na de verificatieperiode kan de miner zijn of haar activa uit het contract halen. Miners en “verificators” worden beloond met het deel van de vergoeding dat de klanten van het oracle betalen voor hun gegevensaanvragen. Aangezien de aanvragen die via arbitrage tot stand zijn gekomen, worden afgewezen, worden de miners gestimuleerd om prijzen op te geven die zo dicht mogelijk bij de echte markt liggen, anders verliezen zij zowel de commissie als de vergoeding die zij bij indiening hebben betaald. Afgezien van deze afhandelingsvergoeding worden de betalingen binnen het netwerk gedaan in NEST, dat ook als governance-token dient.
Price oracles die algemeen gebruikt worden in de DeFi industrie geven over het algemeen de asset prijs weer van gecentraliseerde beurzen door “vertrouwde” nodes, waar de prijs wordt “geupload” naar de keten om gebruikt te worden door DeFi protocollen. Er bestaat een fundamenteel probleem met de verificatie van dergelijke prijsgegevens. Sommige DeFi projecten gebruiken prijsgegevens van gedecentraliseerde beurzen, maar door het lage transactievolume kunnen de prijsgegevens gemakkelijk worden gemanipuleerd en vatbaar zijn voor aanvallen. Dit roept een zeer duidelijke marktbehoefte op voor een oracle oplossing die direct de prijs verifieert om er zeker van te zijn dat de informatie accuraat en actueel is, maar ook onbetaalbaar om aan te vallen. Dit systeem moet ook gedistribueerd zijn om de risico’s van centralisatie te vermijden.
1) Nauwkeurigheid: geeft echt de marktprijs weer
2) Prijsgevoeligheid: reageert snel genoeg op marktbewegingen
3) Bestand tegen aanvallen: de kosten van het verstoren of beïnvloeden van de echte prijs zijn extreem hoog
4) Directe verificatie: de verificateur is een willekeurige derde partij, en er is geen gecentraliseerde controle of drempel vereist
5) Gedistribueerd noteringssysteem: geen gecentraliseerde beoordeling of drempel is vereist, en iedereen kan vrij toetreden of vertrekken
NEST biedt een creatieve oplossing, met onder meer notering van activa in onderpand, arbitrageverificatie, prijsketen, bèta coëfficiënten en andere modules om een volledig NEST-Protocol te vormen.
Miners verkrijgen NEST-tokens door ETH-commissies te betalen en bepaalde prijsschommelingsrisico’s te nemen. Verificateurs verdienen direct winst op basis van de berekening van de prijsafwijking, terwijl ze ook het risico van de genoteerde transactie dragen, dus voor de verificateurs is de kosten/baten-verhouding relatief duidelijk. Voor de miners vereist het model van quote mining een overeenkomstige economische basis.
ETH bijgedragen door miners wordt aangeduid als X en wordt regelmatig teruggegeven aan NEST-houders, meestal op wekelijkse basis. Dit proces bouwt een automatisch distributiemodel op, zodat elke NEST Token een intrinsieke waarde heeft, die verifieerbaar is op de keten. Alleen vertrouwen op de ETH van de quotation miner is niet genoeg om het logische closed-loop systeem te voltooien, wat terugkeert naar de oorspronkelijke bedoeling van het bouwen van het price-oracle. Het feit dat de on-chain prijs een kernvraag is voor alle DeFi producten betekent dat het vaak wordt gezien als het meest integrale onderdeel van de DeFi infrastructuur. DeFi ontwikkelaars en gebruikers moeten de overeenkomstige kosten betalen bij gebruik van NEST-prijs, aangeduid als Z. Daarom wordt de waarde van NEST aangeduid als X+Z. In het algemeen zijn de kosten voor het verkrijgen van NEST X en creëert NEST waarde voor NEST-houders in het hele ecosysteem.
De waarde van NEST is doorgaans groter dan de totale kosten. Voor elke miner zijn de kosten onzeker, zodat er een handelsmogelijkheid bestaat. In de veronderstelling dat de totale waarde groter is dan de totale kosten, kunnen NEST-houders met verschillende kosten met elkaar concurreren om een organisch evenwicht te bereiken, dat vergelijkbaar is met het evenwicht dat op de aandelenmarkt wordt gevonden.
Alle tokens in het hele NEST ecosysteem worden gegenereerd door mining, en er is geen reservering of pre-mining. Alle kosten voor het genereren van NEST worden teruggegeven aan NEST-houders, en NEST wordt alleen gebruikt voor stimulansen. Het NEST-model bereikt volledige decentralisatie, aangezien iedereen kan meedoen in het systeem, en de kenmerken zijn vergelijkbaar met die van Bitcoin. Het NEST-protocol is een upgrade van de DAO-methode, waarbij aanpassingen eerst moeten worden voorgesteld en dan worden goedgekeurd door een meestal 51% meerderheid via een stemming in de gemeenschap voordat ze worden doorgevoerd.
Sommige cryptocurrencies, zoals NEST Protocol, kunnen alleen worden gekocht met een andere cryptocurrency op gedecentraliseerde uitwisselingen. Om NEST Protocol te kopen, zult u eerst Ethereum (ETH) moeten kopen en vervolgens ETH gebruiken om NEST Protocol te kopen.
Voor meer informatie over het opwindende project van NEST Protocol of over de aankoop van NEST, kunt u terecht op:
https://nestprotocol.org/