Rechtszaak
Altcoin

Nexo Eist $3 miljard schadevergoeding van Bulgaarse overheid na mislukte strafrechtelijke onderzoeken

Cryptocurrency-leenplatform Nexo heeft aangekondigd dat het $3 miljard aan schadevergoeding eist van de Bulgaarse overheid na een reeks mislukte strafrechtelijke onderzoeken. Het bedrijf heeft deze claim ingediend bij het International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) van de Wereldbank in Washington D.C., Verenigde Staten.

Zaak tegen Nexo is laten vallen

De claim volgt op een besluit van de Bulgaarse aanklagers in december 2023 om de zaak tegen Nexo te laten vallen. Ze concludeerden dat er geen bewijs was van misdrijven gepleegd door vier Bulgaarse burgers die werden aangeklaagd na een politie-inval in de kantoren van Nexo eerder dat jaar. De aanklagers hadden aanvankelijk beweerd dat Nexo-leidinggevenden betrokken waren bij een georganiseerde criminele groep die profiteerde van crypto-leningen.

In januari 2023 diende Nexo, via haar Zwitserse dochteronderneming Nexo AG, juridische documenten in bij het ICSID. Het bedrijf beweert dat het door de Bulgaarse overheid toegebrachte schade heeft geleden, wat hun groeitraject heeft vertraagd en zakelijke kansen heeft doen mislopen. Onder deze gemiste kansen valt een beursintroductie die Nexo waardeerde tussen de $8 en $12 miljard, en een voorgenomen meerjarige overeenkomst met een grote Europese voetbalclub.

Bedrijf heeft financieel geleden

Antoni Trenchev, medeoprichter van Nexo, verklaarde dat het bedrijf financieel heeft geleden onder het stopgezette onderzoek. “Ons groeipad is vertraagd en kansen zijn verloren gegaan of aanzienlijk vertraagd,” zei Trenchev.

Daarnaast heeft Nexo een schikking van $45 miljoen getroffen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en de North American Securities Administrators Association vanwege het niet registreren van zijn Earn Interest Product. Deze schikking maakte een einde aan zaken die waren aangespannen door meerdere Amerikaanse staatsregelgevers.

Afbouwen van activiteiten in VS

Nexo heeft in december 2023 ook aangekondigd zijn activiteiten in de Verenigde Staten af te bouwen, verwijzend naar een gebrek aan regelgevende duidelijkheid in het land. Dit besluit volgde kort na de aankondiging van de schikking met de Amerikaanse toezichthouders.

Het Bulgaarse ministerie van Financiën heeft bevestigd dat het een verzoek tot arbitrage van de ICSID heeft ontvangen, dat momenteel in behandeling is.

Altcoin nieuws

Topanalist voorspelt enorme stijgingen voor deze twee cryptomunten
Deze Cryptomunten profiteren maximaal van Bitcoin’s koersstijging
4 Cryptomunten die deze week enorm zijn gestegen
Meer nieuws

Meest gelezen

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Waarom stijgt de Bitcoin koers tot boven de $53.000?
Crypto analist: Dogecoin koers kan 11.500% stijgen