satoshi
Bitcoin

Nieuw bewijs: Is Bitcoin-pionier Hal Finney Satoshi Nakomoto?

Lange tijd heeft men gedacht dat Hal Finney weleens achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto kan zitten. Nu blijkt echter dat Finney meedeed aan een 10-mijl hardloopwedstrijd op het moment dat Satoshi Nakamoto op emails reageerde en transacties uitvoerde. Hal Finney was de eerste persoon naast Satoshi Nakamoto die Bitcoin downloadde en de software draaide. Ook was hij de eerste ontvanger van Bitcoin.

Tot zijn sterfbed in 2014 ontkende Hal Finney dat hij Satoshi Nakamoto was en dat blijkt nu dus te kloppen.

Nieuw bewijs

Jameson Lopp, een zelfbenoemd cypherpunk en de mede-oprichter van Bitcoin-beheerbedrijf Casa, gelooft ook niet in de speculatie over Hal Finney. Hij publiceerde op 21 oktober een blogpost waarin hij het nieuwe bewijst deelt over de hardloopwedstrijd van Finney.

Op 18 april 2009 zou Hal Finney een hardloopwedstrijd hebben in het Amerikaanse Californië. Volgens de race-gegevens deed Finney mee aan de race die om 8u ‘s ochtends begon en deed hij daar 78 minuten over.

De race vond namelijk op hetzelfde moment plaats als enkele emails met een tijdstempel tussen Satoshi en Mike Hearn, één van de eerste Bitcoin-ontwikkelaars.

“Wat kunnen we op basis hiervan concluderen? Satoshi stuurde deze email naar Mike om 9:16u in de ochtend. Twee minuten voordat Hal Finney over de finishlijn rende”, aldus Jameson Lopp. “Gedurende het uur en 18 minuten die Finney aan het rennen was zal hij geen computer tot zijn beschikking gehad hebben”, zo concludeert Lopp.

De Bitcoin-transacties

Nog sterker bewijs voor het feit dat Hal Finney niet achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zit is een transactie van Satoshi Nakamoto. Die transactie vond namelijk plaats om 8:55u in de ochtend.

Dat was ongeveer 55 minuten nadat de hardloopwedstrijd van Hal Finney is begonnen.

Verder zou Satoshi ook nog aan de code werken en publiceren op verschillende fora op het moment dat Finney nog een strijd voerde met de vreselijke spierziekte ALS. Op dat moment kon Finney zijn toetsenbord al niet meer gebruiken.

Lopp citeerde als bewijs daarvoor een post van 22 augustus 2010 van de vrouw van Hal Finney. Volgens zijn vrouw had ALS op dat moment al zijn typ-vermogen verlaagd van “120 woorden per minuut” naar een “trage vingerprik.”

Hal Finney lijkt dus definitief niet achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto te zitten.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
BlackRock: ‘Bitcoin is een unieke diversificator voor portfolio’s’
Bitcoin koers ontploft na renteverlaging, wat verwachten experts nu?
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins