ArgentinieKrypto
Regulatie

Nieuwe Argentijnse regering schrapt legalisatie cryptobezit

De nieuwe libertair georiënteerde regering van de Argentijnse president Javier Milei heeft een drastische wijziging aangebracht in het ambitieuze hervormingspakket dat in het parlement is voorgesteld. De optie om cryptobezit te legaliseren, zelfs als de belastingaangiften te laat zijn ingediend, is uit het voorstel verwijderd.

Vertraging van de behandeling in het parlement

Volgens de technologiegerichte nieuwsbron iProUP, die op 27 januari rapporteerde, is de clausule voor de regularisatie van activa, die een eenmalige belastingheffing op verschillende soorten voorheen niet-aangegeven activa suggereerde, verwijderd uit de ‘Wet van Grondslagen en Uitgangspunten voor de Vrijheid van Argentijnen’. Dit omnibuswetsvoorstel is bedoeld om de beleidsagenda van Milei te versterken.

Het wetsvoorstel stelde oorspronkelijk een eenvoudige belasting voor van 5% op alle bezittingen die tegen eind maart 2024 waren aangegeven, 10% van april tot eind juni 2024 en 15% van juli tot eind september. Het regularisatieprogramma was bedoeld voor cryptocurrencies en andere activa zoals onroerend goed, persoonlijke eigendommen, aandelen en effecten.

De minister van Binnenlandse Zaken, Guillermo Francos, gaf aan dat de beslissing om de regularisatie van activa uit het wetsvoorstel te halen was gebaseerd op het feit dat het “de behandeling in het parlement vertraagde”.

Gebruik van Bitcoin zou worden toegestaan

In december 2023 kondigde de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Aanbidding Diana Mondino aan dat de regering het gebruik van Bitcoin in het land zou toestaan door middel van een decreet. Dit moet echter nog worden uitgevoerd. Het decreet ‘Grondslagen voor de wederopbouw van de Argentijnse economie’, aangenomen op 20 december 2023, bevatte bepalingen dat debiteuren konden betalen in valuta’s die ‘in Argentinië niet als wettig betaalmiddel worden erkend’.

Milei, die de Argentijnse presidentsverkiezingen van 2023 won te midden van stijgende inflatie, heeft Bitcoin omschreven als een stap richting “de terugkeer van geld naar de oorspronkelijke schepper, de particuliere sector.” Sinds zijn aantreden in december 2023 heeft hij echter niet publiekelijk over digitale activa gesproken.

In januari heeft de nieuwe president beloofd zich niet juridisch te verzetten tegen de creatie van lokale valuta door provinciale autoriteiten. Dit volgde op de aankondiging van de gouverneur van La Rioja, Ricardo Quintela, die na de devaluatie van de Argentijnse peso met 50% door Milei, een aparte munteenheid voor de provincie aankondigde.

Regulatie nieuws

China pakt Cybercriminaliteit aan: Focus op blockchain en metaverse
Problemen rondom de toegang tot cryptovaluta roepen vragen op over de regelgevings-intenties van Nigeria
ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Meer nieuws

Meest gelezen

ECB: Bitcoin heeft ‘nul waarde’ en staat op instorten
Crypto analist doet ‘rationele’ Bitcoin prijsvoorspelling
4 redenen waarom de Bitcoin koers daalt vandaag