Do Kwon
Regulatie

Nieuwe ontwikkelingen in uitleveringszaak Do Kwon: Uitlevering VS is geblokkeerd

In een opmerkelijke wending in de juridische saga van Do Kwon, medeoprichter van Terraform Labs, heeft het Hof van Beroep in Montenegro opnieuw een poging om hem aan de Verenigde Staten uit te leveren, afgewezen.

De beslissing, die op 5 maart werd genomen, vernietigt een eerder besluit van het Hooggerechtshof van Podgorica dat had ingestemd met de uitlevering van Kwon voor strafrechtelijke vervolging in de VS.

Gebrekkige motivering achter feitelijke vaststellingen

De rechtbank verklaarde dat het besluit van het Hooggerechtshof op 20 februari, waarbij groen licht werd gegeven voor de uitlevering van Kwon, werd getroffen ondanks “aanzienlijke schendingen van de bepalingen van de strafvordering” volgens de lokale wetgeving. Het Hof van Beroep bekritiseerde de gebrekkige motivering achter de feitelijke vaststellingen met betrekking tot de uitleveringsverzoeken, waardoor twijfels ontstonden over de geldigheid van de procedure.

Deze recente uitspraak volgt op een reeks juridische ontwikkelingen sinds de arrestatie van Kwon in Montenegro in maart 2023. Zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea hebben zijn uitlevering geëist, wat heeft geleid tot een complexe juridische strijd over waar Kwon uiteindelijk berecht zou moeten worden. Het Hof van Beroep had eerder, in december 2023, al een halt toegeroepen aan zijn uitlevering, met het argument dat de zaak terugverwezen moest worden naar het Basisgerechtshof van Podgorica voor een nieuw proces.

Het Hooggerechtshof van Podgorica had in november 2023 de juridische basis voor Kwons uitlevering vastgesteld, maar liet de definitieve beslissing over aan de minister van Justitie van Montenegro. Met deze laatste beslissing van het Hof van Beroep blijft de toekomst van Do Kwon onzeker, terwijl juridische deskundigen en internationale waarnemers de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen.

Regulatie nieuws

Fed verlaagt rente onverwacht met 0,50%: Positieve reactie op beurzen en cryptomarkt
Peter Schiff waarschuwt voor gevolgen van aanstaande Amerikaanse renteverlagingen
Hongkong werkt aan AI-richtlijnen voor de financiële sector
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins