OpenAI Oostenrijk
Regulatie

Nieuwe privacyklacht tegen OpenAI in Oostenrijk over ChatGPT

In Oostenrijk heeft de belangenbehartigingsgroep voor gegevensrechten, Noyb, een nieuwe klacht ingediend tegen OpenAI, de ontwikkelaar van de kunstmatige intelligentie-chatbot ChatGPT. De klacht, geopend op 29 april, beweert dat OpenAI heeft gefaald in het corrigeren van onjuiste informatie verspreid door ChatGPT, wat mogelijk in strijd is met Europese privacywetgeving.

Anoniem publiek figuur ontving foutieve informatie over zichzelf

De zaak kwam aan het licht toen een anonieme publieke figuur consequent foutieve informatie over zichzelf ontving via de chatbot. Ondanks verzoeken om deze gegevens te corrigeren of te verwijderen, weigerde OpenAI dit en onthield ook informatie over de herkomst van zijn trainingsdata.

Maartje de Graaf, gegevensbeschermingsadvocaat bij Noyb, benadrukte de noodzaak van nauwkeurigheid en transparantie binnen dergelijke technologieën. “Als een systeem niet nauwkeurig en transparant kan zijn, moet het niet gebruikt worden voor het genereren van gegevens over individuen,” zei ze in een verklaring.

Onderzoek doen naar gegevensverwerking door OpenAI

Noyb heeft de Oostenrijkse gegevensbeschermingsautoriteit gevraagd om onderzoek te doen naar de gegevensverwerking door OpenAI, met bijzondere aandacht voor de manier waarop het bedrijf de nauwkeurigheid van persoonlijke informatie waarborgt.

Dit incident is niet geïsoleerd; in december 2023 kwamen soortgelijke problemen aan het licht met de Bing AI-chatbot van Microsoft en de Gemini AI-chatbot van Google, die respectievelijk misleidende informatie en onnauwkeurige beelden leverden. Noyb, ook bekend als het European Centre for Digital Rights, zet zich vanuit Wenen in voor de bescherming van digitale rechten in Europa.

Regulatie nieuws

SEC versus Ripple: Onterechte boete van $2 miljard of rechtvaardige straf?
Joe Biden verbiedt Chinese Crypto-Mining activiteiten bij nucleaire raketbasis
Amerikaanse rechtbank bevriest Noord-Koreaanse cryptorekeningen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Ripple in problemen: SEC verwerpt voorstel voor verlaging boete