Bitcoin

Nieuwe wet in Duitsland stelt banken in staat om Bitcoins op te slaan

Een nieuwe wet in Duitsland zou banken in staat kunnen stellen om Bitcoins en andere crypto’s te bewaren en te verkopen. Het Duitse nieuwsmedium, Handelsblatt, schrijft dat het wetsvoorstel nu overeenstemming vereist van alle 16 staten in het land.


Het wetsvoorstel

Op dit moment is het voor Duitse banken en andere financiële instellingen Verboden om de verkoop van cryptocurrencies voor klanten te vergemakkelijken. Als de voorgestelde wet wordt aangenomen zal dit worden veranderd.

Bij een eerste voorstel werd een zogenaamde ‘scheidingsclausule’ verplicht gesteld aan de banken. Dit zou de banken verplichten om gebruik te maken van externe opslag voor hun cryptomunten. Echter, in de laatste versie van het wetsvoorstel is deze verplichting verwijderd. Dit stroomlijnt de cryptocurrency-gerelateerde activiteiten van banken. Handelsblatt schrijft:

“Vanaf 2020 zullen financiële instellingen hun klanten online investeren kunnen aanbieden. Vrijwel met één druk op de knop, kunnen klanten klassieke aandelen, obligaties en cryptocurrencies kopen en verkopen.”


“Duitsland is op weg om een crypto hemel te worden”

Het nieuws over het nieuwe wetsvoorstel is met veel enthousiasme ontvangen. Sven Hildebrandt, hoofd van ‘Distributed Ledger Consulting’ zegt het volgende:

“Duitsland is goed op weg om een crypto-hemel te worden. De Duitse wetgever speelt een voortrekkersrol in de regulering van cryptocurrency. ”

Met name de Vereniging van Duitse Banken – een grote lobbygroep die meer dan 200 financiële instellingen vertegenwoordigt – zou het wetsvoorstel ondersteunen. Deze groep beweert dat onder toezicht staande financiële instellingen beschikken over de ervaring en risicomechanismen om de (crypto) activa van klanten te beschermen.

In oktober publiceerde de vereniging ook al een onderzoek waarin werd stond dat de Europese economie “een programmeerbare digitale euro nodig heeft”.


Duitsland is nog steeds zeer voorzichtig

Toch moeten we voorzichtig zijn om Duitsland als ‘crypto hemel’ te bestempelen. De Bundestag publiceerde recent een verklaring waarin wordt bepaald dat cryptocurrencies zoals Bitcoins “geen echt geld zijn”. De munten zijn te volatiel en worden slechts beperkt gebruikt voor betalingen. Uit de verklaring blijkt ook dat Duitsland vind dat er zeer voorzichtig om gegaan moet worden met stablecoins. In de verklaring staat dat deze stablecoins het potentieel hebben om het bestaande monetaire systeem te verstoren.

Ook Benoit Coeure, bestuurslid van de Europese Centrale Bank vertelt dat wereldwijde stablecoins enorme risico’s met zich mee brengen.

Bitcoin nieuws

Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Morgan Creek Capital: Boomers gaan $300 miljard in Bitcoin investeren
Crypto analist: Bitcoin gepiekt, het is tijd voor altcoins
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?