Gold crypto currency bitcoin Nigeria
Bitcoin, Regulatie

Nigeria introduceert nieuwe wet om investeren in Bitcoin te legaliseren

De Nigeriaanse overheid zal op korte termijn een wet passeren die het investeren in Bitcoin en andere crypto legaliseert. Het nieuws komt uit een rapportage van het in Nigeria gevestigde Punch Newspapers. Als de wet er komt mag de Nigeriaanse versie van de Securities and Exchange Commission (NSEC) Bitcoin en andere digitale assets als kapitaal voor investeringen aanmerken.

Verbod op crypto

Dit is een opvallende ontwikkeling, omdat Nigeria in februari 2021 middels de centrale bank alle crypto-activiteit verbood. Alle Nigeriaanse crypto exchanges en andere aanbieders moesten direct de deuren sluiten en ook bankrekeningen van mensen die in crypto handelen werden gesloten. 

Babangida Ibrahim, die president van Nigeria was tussen 1985 en 1993 en nu een financiële positie bekleed, zegt dat het geen 180 graden draai is voor Nigeria. Het is niet zo dat het verbod nu compleet wordt opgeheven.

“Het gaat niet om het opheffen van het verbod, we kijken naar legaliteit: wat is legaal en wat valt er binnen het framework van onze mogelijkheden binnen Nigeria. Op het moment dat crypto werd verboden in Nigeria, ontdekte de centrale bank dat de meeste investeerders niet eens lokale accounts gebruiken, waarmee ze niet binnen de jurisdictie van de centrale bank vallen”, aldus Ibrahim.

Geen interesse in CBDC

Het moment waarop de wet komt is vooral interessant, want in oktober 2021 lanceerde het land zijn eigen central bank digital currency (CBDC). De eNaira, zoals de CBDC heet, kende in oktober 2022 slechts een adoptiegraad van 0,50 procent. De pogingen van de overheid om mensen van crypto over te laten stappen naar de CBDC zijn wat dat betreft niet extreem succesvol gebleken.

Bijzonder is dat Nigeria van januari tot augustus 2021 alleen de Verenigde Staten voor zich moest laten op het gebied van handelsvolume in Bitcoin. Over diezelfde periode googelde Nigerianen “Bitcoin” vaker dan ieder ander land. Dat er veel interesse is in Bitcoin en crypto vanuit Nigeria is niet vreemd, gezien de gigantische inflatie die het land momenteel verwoest. 

Bitcoin nieuws

Grote Duitsen banken gaan Bitcoin en crypto-handel aanbieden
Ook deze Centrale Banken staan klaar om rente te verlagen: Wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?
Michaël van de Poppe: “Bitcoin koers kan snel nieuwe all-time high bereiken”
Meer nieuws

Meest gelezen

BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten
Crypto whales kopen massaal deze Altcoins
XRP koersverwachting: Crypto analisten voorspellen explosieve stijging tot $13