Binance Logo
Exchange, Regulatie

Nigeriaans Hooggerechtshof geeft Binance bevel tot overdracht gegevens aan anti-fraude commissie

Het Hooggerechtshof van Nigeria, onder leiding van rechter Emeka Nwite, heeft Binance Holdings opgedragen om uitgebreide informatie te verschaffen aan de Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) over alle Nigeriaanse gebruikers die op het platform actief zijn.

Deze beslissing, uitgevaardigd op 29 februari, volgt op een ex parte motie ingediend door de EFCC, aldus rapporten van Sahara Reporters.

Operaties van Binance in Nigeria zou mogelijk criminele elementen omvatten

Een ex parte motie, waarbij de verdediging geen gelegenheid krijgt om zich voor te bereiden of te reageren, werd ingezet na beschuldigingen dat de operaties van Binance in Nigeria mogelijk criminele elementen bevatten. Ekele Iheanacho, de advocaat die het anti-graftbureau vertegenwoordigt, betoogde dat Binance’s activiteiten in strijd zijn met lokale anti-witwaswetgeving, waardoor de melding van verdachte transacties verplicht is onder de EFCC Act van 2004 en de gewijzigde Money Laundering (Prevention and Prohibition) Act van 2022.

Volgens een verklaring van EFCC-medewerker Hamma Bello heeft de commissie tijdens haar onderzoek aanwijzingen gevonden dat Binance gebruikt werd voor illegale financiële activiteiten, inclusief marktmanipulatie, wat de Nigeriaanse valuta, de naira, aanzienlijk heeft gedevalueerd. Dit leidde tot een officieel verzoek van de commissie aan Binance om de naira uit hun handelsplatform te verwijderen om verdere economische verstoring te voorkomen.

Dialoog tussen Binance en Nigeriaanse regering krijgt voorkeursoplossing

Terwijl sommigen, zoals Nathaniel Luz, CEO van het liquiditeitsplatform Flincap, suggereren dat een dialoog tussen Binance en de Nigeriaanse regering de voorkeursoplossing zou zijn, pleiten anderen, waaronder presidentieel adviseur Bayo Onanuga, voor strengere maatregelen. Onanuga bekritiseerde cryptoplatforms voor het manipuleren van de naira en suggereerde zelfs een totaalverbod op dergelijke platforms in Nigeria.

Deze ontwikkeling onderstreept Nigeria’s complexe relatie met de snelgroeiende crypto-economie, waar het land ondanks zijn positie als een van de wereldleiders in crypto-adoptie, worstelt met de regulering en het toezicht op digitale valuta’s.

Regulatie nieuws

FBI waarschuwt Amerikanen tegen ongeregistreerde cryptodiensten
Amerikaanse toezichthouder start rechtszaak tegen cryptobedrijf wegens miljoenenfraude
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC