Nigeria Binance Crypto
Binance, Regulatie

Nigeriaanse overheid ontkent plannen voor boete van $10 Miljard aan Binance

In een recente ontwikkeling heeft een vertegenwoordiger van de Nigeriaanse regering speculaties over een mogelijke boete van $10 miljard aan crypto-exchange Binance tegengesproken. Bayo Onanuga, de speciale adviseur van de Nigeriaanse president op het gebied van informatie en strategie, heeft aangegeven dat berichtgeving hierover, onder meer door de BBC, berust op een misverstand.

Eerdere verklaringen zijn bijgesteld

De People’s Gazette, een lokaal nieuwsmedium, meldt dat Onanuga zijn eerdere verklaringen heeft bijgesteld. Hij verklaart dat zijn woorden verkeerd zijn geïnterpreteerd en benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over het opleggen van een boete aan Binance. “Ik heb niet gezegd dat Binance op de hoogte was van de boetes of dat het om een bedrag van $10 miljard zou gaan. Ik noemde slechts de mogelijkheid van een boete, aangezien er nog geen definitieve besluiten zijn genomen,” aldus Onanuga.

Ondanks berichten over een mogelijke boete van $10 miljard, heeft Binance aangegeven niet officieel op de hoogte te zijn gesteld door de Nigeriaanse regering en terughoudend te zijn in onderhandelingen over eventuele sancties. Deze ontwikkeling vindt plaats tegen de achtergrond van toenemende regelgeving voor crypto-exchanges in Nigeria. De regering heeft recentelijk meerdere platforms verboden in een poging de nationale valuta, de Nigeriaanse naira, te beschermen. Binance heeft als reactie hierop de naira op 28 februari verwijderd uit zijn peer-to-peer (P2P) dienstverlening.

De P2P-functie van Binance, die gebruikers in staat stelt om direct met elkaar te handelen zonder tussenkomst van een derde partij, werd in Nigeria populair na het regeringsverbod op cryptocurrency in 2021, onder leiding van voormalig president Muhammadu Buhari.

Zorgen over verdachte geldstromen

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft zijn zorgen geuit over ‘verdachte geldstromen’ die via de Nigeriaanse tak van Binance lopen. In 2023 werd bekend dat er voor $26 miljard aan transacties via Binance in Nigeria plaatsvonden, afkomstig van onbekende bronnen. Daarnaast zijn twee hoge functionarissen van Binance in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja gearresteerd door het kantoor van de Nationale Veiligheidsadviseur, als onderdeel van een breder initiatief om het gebruik van crypto-exchanges aan banden te leggen.

In december 2023 heeft de CBN een tweejarig verbod opgeheven voor banken die zich bezighouden met cryptotransacties en heeft zij richtlijnen uitgevaardigd voor het reguleren van aanbieders van virtuele activadiensten. Nigeria lanceerde in 2022 als tweede land ter wereld een digitale valuta van de centrale bank, en in februari introduceerde het Africa Stablecoin Consortium de aan de naira gekoppelde cNGN stablecoin in een proeftuin onder toezicht van de CBN.

Regulatie nieuws

Nieuwe Juridische strijd voor Ripple Labs en CEO Brad Garlinghouse
Australische man veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor cyber-identiteitsdiefstal
Nigeriaanse Hooggerechtshof verwerpt rechtszaak van Binance-manager
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen