noord korea rakket
Hack

Noord-Korea gebruikt gestolen crypto om kernwapens te financieren

Noord-Korea heeft al meer dan 300 miljoen dollar aan crypto gestolen via hacks en cyberaanvallen. Het land financiert met deze inkomsten kernwapens en andere raketten.

Meer dan 300 miljoen dollar aan crypto gestolen

In de afgelopen maanden heeft Noord-Korea meer dan 300 miljoen dollar aan Bitcoin en andere cryptocurrencies gestolen via hacks en andere soorten massale cyberaanvallen. Het doel van de gestolen crypto is om de illegale nucleaire en ballistische raketactiviteiten van het land te financieren. Dit blijkt uit een recent rapport van France24, dat een vertrouwelijk dossier van de Verenigde Naties citeert.

Vandaag wordt dat rapport bevestigd door internationale onderzoekers, bestaande uit Amerikaanse en Zuid-Koreaanse inlichtingenfunctionarissen. Zij beweren dat de communistische staat “honderden miljoenen dollars aan cryptomunten heeft gestolen” om zijn kernwapenarsenaal te versterken.

In de afgelopen 10 dagen zijn de lanceringen van ballistische raketten door Noord-Korea geïntensiveerd. Vorige week woensdag kregen meer dan 5 miljoen Japanse burgers het bevel om dringend dekking te zoeken toen Noord-Korea een raket lanceerde boven het eiland Hokkaido. Militaire analisten vermoeden dat ten minste een deel van deze raketlancering ook werd betaald met gestolen cryptocurrency.

Noord-Korea’s leger van cyberdieven

Er wordt aangenomen dat Noord-Korea duizenden goed opgeleide hackers in dienst heeft die Zuid-Koreaanse bedrijven, organisaties en onderzoekers hebben aangevallen. Bovendien is het ervan beschuldigd zijn cybercapaciteiten te gebruiken voor economische beloningen.

Newsbit schreef eerder al dat het Noord-Koreaanse Sanctiepanel van de VN-Veiligheidsraad de Harmony- en Ronin Bridge-aanvallen toegeschreven aan Noord-Koreaanse cyberorganisaties zoals de Lazarus Group. De commissie zei dat het General Bureau of Reconnaissance van Pyongyang direct toestemming heeft gegeven voor de hacks.

De uitbuiting van het gebrek aan sterke crypto-vangnetten

Volgens experts gebruikt Noord-Korea de afwezigheid van wereldwijde wettelijke beperkingen op cryptocurrencies om Bitcoins en andere cryptovaluta te stelen om zijn kernwapen- en raketprojecten te financieren.

Jason Bartlett, een onderzoeker bij het ‘Center for a New American Security (CNAS)’, verklaarde het volgende in een interview met de VOA Korean Service:

Cryptocurrency biedt Pyongyang een nieuw soort valuta die aanzienlijk minder wordt gereguleerd en begrepen door nationale regeringen, financiële instellingen en internationale organisaties.

De commissie zei dat dergelijke inbreuken zo lucratief zijn dat cybercriminaliteitsorganisaties zoals BlueNoroff zich nu alleen richten op cryptodiefstal om inkomsten te genereren. Westerse landen hebben BlueNoroff ervan beschuldigd de nationale bank van Bangladesh in 2016 te hebben aangevallen.

Ondertussen meldde Nikkei Asia, daarbij verwijzend naar een panelonderzoek van de VN-Veiligheidsraad, dat Noord-Korea zich in de voorlaatste fase bevindt van de voorbereidingen voor een kernwapen-test. Bepaalde acties wijzen op het uitgraven van een ondergrondse tunnel en het testen van activeringsmechanismen.

Hack nieuws

Google advertenties gebruikt om kwaadaardige crypto-websites te promoten
Omvangrijke cyberaanval door Akira treft wereldwijd meer dan 250 organisaties
Grote Beveiligingsinbreuk treft Grand Base
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins