Noorwegen
Regulatie

Noorse centrale bank gebruikt Ethereum om digitale munt te bouwen

De Noorse centrale bank is bezig met het ontwikkelen van een digitale munt en de prototype zal gebaseerd zijn op Ethereum, zo verklaart de bank.

Noorse bank geeft open source code vrij

De centrale bank van Noorwegen heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in haar inspanningen op het gebied van digitale valuta: ze heeft de open source code vrijgegeven voor de testversie van zijn eigen digitale valuta.

De ‘sandbox’, die beschikbaar is op GitHub, is ontworpen om een interface te bieden voor interactie met het testnetwerk. Hierdoor zijn functies als het creëren, burnen en overdragen van ERC-20 tokens mogelijk geworden, zo vertelt Nahmii van de Norges Bank, in een blogbericht.

Nahmii benadrukte dat de huidige versie van de code de grote Ethereum-wallet MetaMask niet ondersteunt. Het is alleen privé toegankelijk is voor gebruikers met de juiste credentials.

Naast de inzet van de juiste smart contracts en toegangscontroles, bevat de Norges Bank testversie een aangepaste frontend. De Norges Bank liet vrijdag op Twitter weten dat de CBDC-prototype-infrastructuur van Noorwegen is gebaseerd op Ethereum-technologie.

De bank verklaarde dat het Ethereum cryptocurrency systeem naar verwachting de ‘kerninfrastructuur’ zal zijn voor de uitgifte, distributie en vernietiging van digitaal geld.

Zoals eerder gemeld, kondigde de Norges Bank in april vorig jaar officieel plannen aan om CBDC-tests uit te voeren. De verwachting is dat ze een goede CBDC-oplossing zullen vinden door verschillende ontwerpen gedurende een periode van twee jaar te testen.

In november 2021 bracht de centrale bank een document uit waarin werd verwezen naar mogelijke CBDC-ontwerpen. Sommigen zijn gebaseerd op blockchains zoals Ethereum, Bitcoin en Bitcoin SV. De Norges Bank benadrukte dat interoperabiliteit een van de belangrijkste problemen was bij het overwegen van verschillende technische oplossingen.

Het nieuws kwam te midden van het feit dat het Internationaal Monetair Fonds een rapport vrijgaf waaruit bleek dat 97 landen vanaf juli 2022 CBDC’s aan het verkennen of ontwikkelen waren. Dit is meer dan de helft van de centrale banken wereldwijd. Aan de andere kant hebben tot nu toe slechts twee landen CBDC-projecten volledig opgestart, waaronder Nigeria en de Bahama’s, aldus het IMF.

Ontwikkeling van CBDC’s wereldwijd in 2022 – Bron: IMF

In september zei het IMF dat het had gewerkt aan een project met betrekking tot een interoperabel CBDC-platform. DIt verbindt meerdere wereldwijde CBDC’s. Ook maakt het grensoverschrijdende transacties mogelijk.

Regulatie nieuws

EU gaat gevecht aan met crypto witwaspraktijken met nieuwe regelgeving
Juridische strijd rond uitlevering Terraform Labs-oprichter Do Kwon gaat verder
Nieuwe SEC-voorzitter in Nigeria wekt vertrouwen bij crypto-stakeholders
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen