Hack

Oekraïense man krijgt tot 6 jaar gevangenisstraf voor cryptojacking op zijn eigen websites

De Oekraïense cyberpolitie heeft een man gearresteerd die crypto mining-malwarescripts had geplaatst op zijn eigen website. Hierdoor maakte hij inbreuk op PC’s van anderen, die vervolgens crypto voor hem binnenhaalden.


Educatieve websites

De politie heeft een 32-jarige man uit de regio Bukavino gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht om cryptojacking-malware op verschillende educatieve websites te hebben geplaatst. Deze malware gebruikte vervolgens de rekenkracht van zowel de processor als de videokaart van de bezoekers om op illegale wijze cryptocurrency binnen te halen. Deze websites heeft hij zelf gemaakt en hij beheerde deze ook. In totaal werden de websites ongeveer 1.5 miljoen keer per maand bezocht.


Beslaglegging op verschillende apparatuur

Het huis van de verdachte is door de politie onderzocht. Hier heeft de politie beslag gelegd op verschillende zaken als computerapparatuur, bankkaarten en harde schrijven. De verdachte riskeert een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.


Cryptojacking komt steeds vaker voor

Het afgelopen jaar komen er steeds meer gevallen van cryptojacking voor. Het antivirus bedrijf McAfee heeft hier onderzoek naar gedaan, met het resultaat dat de totale hoeveelheid cryptojacking-malware in 2018 met meer dan 4.000% steeg.