Maak een account op Bitvavo en krijg €10 cadeau!
Bitvavo: Ontvang €10
Welkomstbonus!
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft eerder deze week een wetsontwerp voor cryptocurrency teruggestuurd naar het parlement voor verdere wijzigingen. Deze veranderingen zijn erop gericht de effectenregulator van het land meer controle over cryptocurrencies te geven.
De president van Oekraïne heeft een cryptocurrency-wet afgewezen die cryptocurrencies bij wet zou hebben erkend. Hij stuurde deze terug naar het parlement van het land voor wijzigingen. De aankondiging van president Volodymyr Zelensky werd op 5 oktober geplaatst. Hij eiste dat de effectencommissie van het land, de National Commission on Securities and Stock Market, zou optreden als toezichthouder voor de cryptomarkt.
De gevraagde wijziging zou van het bureau de belangrijkste regelgever voor de crypto-activaklasse maken. Dit is in tegenstelling tot een meer gepartitioneerde aanpak die eerder bestond uit meerdere regelgevers die toezicht hielden op verschillende aspecten van de regelgeving. In de vorige versie zou het ministerie van Digitale Transformatie cryptocurrencies hebben gereguleerd, terwijl de effectencommissie zich zou hebben gericht op activa die door effecten worden gedekt.
De vergunningverlening aan tussenhandelaren en andere platforms zal volgens de nieuwe richtlijn ook worden afgehandeld door de effectentoezichthouders. Het Oekraïense parlement zal deze kwestie nu bespreken en mogelijk het wetsvoorstel verder herwerken. Het oorspronkelijke wetsvoorstel werd voor het eerst ingediend in juni 2020, voordat het in september 2021 een hoorzitting doorstond en het bureau van president Zelensky bereikte.
Wat de digitale valuta van de centrale bank van het land betreft, heeft Zelensky de centrale bank, de Nationale Bank van Oekraïne, gevraagd toezicht te houden op de ontwikkeling ervan. Dit is vergelijkbaar met wat de meeste andere landen doen. Over het algemeen is de potentiële nieuwe aanpak van Oekraïne meer in lijn met het standpunt van andere landen.
Oekraïne hoopt zijn economie te digitaliseren met een CBDC en cryptocurrencies, net als veel andere kleinere economische landen. Er waren berichten dat ambtenaren El Salvador hadden bezocht om te leren hoe Bitcoin als wettig betaalmiddel functioneert. Het is echter duidelijk dat deze aanpak niet zal worden toegepast.
Oekraïne is slechts een van de vele landen die een breed kader voor regulering van cryptocurrency implementeren. Aangezien de markt in 2021 tot een enorme waarde is gegroeid, hebben regeringen geaccepteerd dat er enige wetgeving nodig is.
Veel landen wachten op de Verenigde Staten om een beslissing te nemen. Functionarissen van de VS pleitten de afgelopen maanden voor duidelijke regelgeving. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Amerikaanse regering en haar verschillende regelgevers regelgeving voor de markt implementeren.
De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten voert de leiding, met als doel beleggersbescherming. Stablecoins worden ook gezien als potentiële bedreiging, waarbij het Amerikaanse ministerie van Financiën zich op dat stuk regelgeving concentreert.
Niet alle landen zijn echter zo gastvrij. China heeft cryptocurrencies opnieuw volledig verboden, hoewel het niet al te veel impact op de markt heeft gehad. De meeste landen, zoals Zuid-Korea en Japan, hanteren een meer terughoudende aanpak, waarbij de nadruk ligt op belastingen, beleggersbescherming en identiteitsgerelateerde nalevingsvereisten.