Tashkent TV Tower Aerial Shot Uzbekistan
Regulatie

Oezbekistan geeft eerste 2 cryptolicenties uit aan lokale cryptopartijen

In Oezbekistan worden voorbereidingen getroffen om aankomend kalenderjaar een nieuw crypto-raamwerk in te voeren. De regelgevers van het land nemen nu de eerste stappen met het afgeven van wettelijke goedkeuringen aan lokale crypto-serviceproviders.

Twee bedrijven ontvangen cryptolicentie

De belangrijkste waakhond van het land, het ‘National Agency for Perspective Projects’, of NAPP afgekort, gaat over de nieuwe cryptolicenties. Zij hebben nu de eerste 2 cryptolicenties in het land uitgegeven. Dit blijkt uit een lokaal persbericht dat uitgegeven is.

De licenties autoriseren in feite het aanbieden van cryptocurrency-gerelateerde diensten. Twee lokale cryptocurrency-winkels, hebben de licentie nu ontvangen: Crypto Market LLC en Crypto Trade NET LLC.

Beide bedrijven zijn naar verluidt gevestigd in Tasjkent, de hoofdstad van het land. Ook verwijzen de openbare gegevens ook naar Kamolitdin Nuritdinov als oprichter én aandeelhouder van Crypto Market LLC. Behzod Achilov is hiernaast op zijn beurt ook de enige oprichter en aandeelhouder van Crypto Trade NET LLC.

Het lijkt er momenteel op dat beide bedrijven nog geen werkende website hebben, ondanks dat ze wel de cryptolicentie al ontvangen hebben.

Binnen paar maanden nieuw regelgevingskader

Dergelijke crypto-winkels in het land zullen worden ontworpen om de lokale burgers eenvoudiger toegang te geven aan crypto-activa. De verklaring voegde hier het volgende nog aan toe om de lokale inwoners te beschermen:

Het bureau dringt er bij burgers op aan zo waakzaam mogelijk te zijn en geen gebruik te maken van de diensten van elektronische platforms die geen vergunning hebben gekregen om op het grondgebied van de Republiek Oezbekistan op de voorgeschreven manier te opereren.

Onlangs heeft de regering van Oezbekistan een aantal grote crypto-exchanges geblokkeerd. Dit omdat ze niet over de juiste crypto-licentie beschikte om crypto-handelsdiensten in het land aan te mogen bieden. Alhoewel dergelijke exchanges nu hun services niet meer officieel daar aanbieden, kunnen gebruikers nog steeds eenvoudig toegang krijgen door middel van een VPN. Dit gebeurt dan ook.

Dat er nieuwe licenties zijn gekomen is echter op zijn beurt geen slechte zet. Het land is zich aan het voorbereiden om binnen een paar maanden een nieuw regelgevingskader te implementeren specifiek voor cryptovaluta. Vanaf 1 januari 2023 zal de regering van Oezbekistan de levering van cryptodiensten aan Oezbeekse burgers dan ook enkel en alleen toestaan aan cryptovalutabedrijven met een vergunning.

Regulatie nieuws

Griekse overheid is bezig met een belastingkader voor cryptovaluta
Rechter keurt schikking van $9 miljoen goed in rechtszaak tegen Robinhood
Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren