Elon Musk
Altcoin

Onderzoek toont aan dat o.a. tweets van Elon Musk altcoin-prijzen beïnvloeden

Uit een recente studie blijkt dat crypto-spuitende Twitter-bots een veel grotere invloed kunnen hebben op het kunstmatig opdrijven van de prijzen van altcoins dan voorheen gedacht. De studie, gepubliceerd op 2 augustus door het Network Contagion Research Institute (NCRI), analyseerde een steekproef van verschillende FTX-genoteerde cryptocurrencies. Gedurende de periode van 1 januari 2019 tot 27 januari 2023 werden meer dan 3 miljoen tweets onderzocht, waarbij 18 altcoins betrokken waren.

Twitter-bots spelen ook een cruciale rol

Uit de studie bleek dat de activiteit van Twitter-bots een cruciale rol speelde bij het vergroten van de waarde van verschillende cryptocurrencies, waaronder The Sandbox, Gala, Gods Unchained (GODS) en LooksRare (LOOKS). Interessant genoeg vertoonde de helft van deze munten tekenen van prijsbeïnvloeding als gevolg van tweet-botactiviteit.

Bovendien ontdekte de studie dat het aantal niet-authentieke tweets toenam nadat FTX over het betreffende token op sociale media had gepost. Dit heeft vragen opgeworpen over mogelijke betrokkenheid van FTX of Alameda Research bij het coördineren van de botactiviteit.

“In feite vertoonde voor de helft van de FTX-genoteerde munten in de steekproef het niet-authentieke tweetvolume tekenen van voorspelling van de volgende prijs. Dit suggereert dat niet-authentieke netwerken met succes en opzettelijk zijn ingezet om veranderingen in FTX-muntprijzen te beïnvloeden, “zei het, eraan toevoegend:

Het roept de vraag op of FTX of Alameda zich bezighielden met gecoördineerde niet-authentieke activiteiten op sociale media om de marktwaarden kunstmatig op te blazen?

Elon Musk heeft aanzienlijke impact

De studie analyseerde tevens de impact van botactiviteit en crypto-gerelateerde tweets van Elon Musk op twee recente memecoins, en suggereerde dat zowel de prijzen van Pepe als PSYOP door beide factoren werden beïnvloed.

Het NCRI ontdekte een toename van nieuw aangemaakte bot-accounts vlak voor de lancering van PEPE, die allemaal begonnen te tweeten over een van de twee munten.

Pepe Coin en PSYOP maakten gebruik van memes en werden ook gestimuleerd door twee van Musks tweets, waarin duidelijk een knipoog werd gegeven naar elk van de tokens, volgens de bevindingen van de studie.

De tweet van Musk van 13 mei van een Pepe-meme zorgde er op zijn beurt voor dat de prijs van de token binnen 24 uur met meer dan 50% steeg.

Op 17 april, een dag voor de lancering van Pepe, werden pieken in de oprichting van accounts waargenomen, wat erop leek te wijzen dat er een gecoördineerde poging was om bots te gebruiken om de populariteit van het token te vergroten.

De onderzoekers van de studie stelden dat dit fenomeen ook van invloed kan zijn op aandelen en andere effecten. Ze wezen op de sociale media-razernij in 2022 rond zogenaamde “meme-aandelen” zoals GameStop en AMC.

Altcoin nieuws

Telegram-oprichter Pavel Durov doorbreekt stilte na arrestatie
Deze 3 Crypto’s overleven de crash en stijgen fors in waarde
De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Meer nieuws

Meest gelezen

De Bitcoin Bull Run is over en Altseason zal nooit plaatsvinden
Onbekende cryptohandelaar verandert in drie dagen $1.200 in $10 miljoen
Waarom daalt de Bitcoin koers vandaag plotseling?