Bitcoin Nieuws

Onderzoekers maken zich grote zorgen over klimaat impact Bitcoin

Onderzoekers maken zich steeds meer zorgen over de impact die het mijnen van Bitcoin op het klimaat heeft. In een onderzoek van de Universiteit van New Mexico, wordt namelijk geschreven dat de klimaatschade die BTC aanricht groot is. Het onderzoek noemt de digitale munt dan ook ‘digitale olie’ in plaats van de veel gebruikte omschrijving ‘digitaal goud’.

Bitcoin moet af van proof-of-work

Het onderzoek probeert de klimaatschade te schatten die wordt veroorzaakt door de Bitcoin-mijnbouw. Ook proberen de onderzoekers een vergelijking te maken met andere industrieën. In het onderzoek wordt beweert dat tussen 2016 en 2021 gemiddeld elke 1 dollar aan BTC marktwaarde verantwoordelijk was voor 0,35 dollar aan wereldwijde klimaatschade. Volgens de onderzoekers is dit vergelijkbaar met de productie van rundvlees en ruwe olie.

De onderzoekers vertellen dat het onwaarschijnlijk is dat het Bitcoin netwerk duurzaam zal worden als het niet overschakelt naar een energiezuiniger consensus zoals proof-of-stake. Ze zeggen dan ook dat het zo spoedig mogelijk gereguleerd moet worden en als dit niet gebeurd dit zal leiden tot toenemende wereldwijde klimaatschade.

“Als de Bitcoin niet verschuift van Proof-Of-Work moet deze klasse van digitaal schaarse goederen mogelijk worden gereguleerd, en vertraging zal waarschijnlijk leiden tot toenemende wereldwijde klimaatschade.”

Steeds meer mensen zijn het met de onderzoekers eens. Bitcoin moet af van het energie slurpende proof-of-work. Dit sentiment wordt alleen maar groter nu Ethereum succesvol de Merge naar proof-of-stake heeft doorgevoerd.

Universiteit van Camebridge schetst positiever beeld voor Bitcoin

Toch zijn lang niet alle onderzoekers het met elkaar eens over hoe groot de klimaat impact van de Bitcoin is. De Universiteit van Cambridge meldt momenteel dat het Bitcoin-netwerk momenteel 94 terawattuur (TWh) per jaar verbruikt. Om dit in context te plaatsen: alleen al de koelkasten in de Verenigde Staten verbruiken meer dan het hele BTC-netwerk met 104 TWh per jaar.

Cambridge meldt ook dat de vraag naar stroom van het Bitcoin-netwerk sinds half juni met 28% is afgenomen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan capitulaties van miners tijdens de bearmarkt en het gebruik van efficiëntere mijnbouwhardware.

Daarnaast wijzen Bitcoin voorstanders erop dat een heel groot deel van de BTC mijnbouw uitgevoerd wordt met hernieuwbare energie, vooral die in de Verenigde Staten. Volgens hen is Bitcoin dus een stuk minder vervuilend dan veel mensen doen denken.

Bitcoin nieuws

Broer van Litecoin-oprichter legt uit hoe Bitcoin naar 10.000 dollar kan zakken
Dollar springt omhoog, wat de kans op Bitcoin-rally kleiner maakt
Whale verkoopt 420 Bitcoin die hij in 2012 voor 15 dollar per stuk kocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten