Blockchain Nieuws

Ook Celsius gebruikte QuickBooks voor boekhouding

Celsius, de cryptocurrency geldschieter die inmiddels failliet is, gebruikte QuickBooks om zijn financiën bij te houden. Dit werd duidelijk nadat een door de rechtbank aangestelde examinator onderzoek deed naar het bedrijf. Ook de failliete crypto-exchange FTX gebruikte QuickBooks als boekhoudprogramma.

Financiën in 15 bestanden bijgehouden

Dit boekhoudprogramma is oorspronkelijk bedoeld voor kleine tot middelgrote ondernemingen. Dat zo’n groot bedrijf als Celsius het gebruikte, maakte het onnodig lastig om de financiën van het bedrijf te beoordelen.

Volgens de examinator zijn de financiën van Celsius gevolgd in 15 verschillende QuickBooks-bestanden. Er waren geen automatische systemen ingesteld om geconsolideerde verklaringen te produceren voor de crypto-kredietgever die momenteel klanten en schuldeisers zo’n $5,5 miljard verschuldigd is.

Ook FTX maakte gebruik van QuickBooks. De nieuwe CEO van het bedrijf, John Ray III, bekritiseerde deze aanpak echter. “Alhoewel ik niets tegen QuickBooks heb, het is een mooie tool, maar het is niet gemaakt voor een bedrijf van miljoenen dollars”, gaf Ray III aan.

Problemen bij Celsius spelen al langer

Alhoewel Celsius een relatief klein verlies van $30 miljoen opliep op zijn $990 miljoen aan Terra’s UST-holdings, leidde dit verlies wel tot een verlies van vertrouwen in het vermogen van Celsius om deposito’s van klanten te dekken. Dit leidde op zijn beurt tot een enorme hoeveelheid aan opnameverzoeken. De geldschieter ontving namelijk opnameverzoeken ter waarde van $428 miljoen. Vervolgens werd hun liquiditeitscrisis die hierdoor ontstond versterkt door een steile daling in waarde van Celsius’s CEL-token.

Tevens was de financiële overzichten kant van het bedrijf niet helemaal op orde. Waar geconsolideerde financiële overzichten normaliter gebruikt worden om een algemene beoordeling van hun financiële gezondheid te krijgen, begon Celsius deze pas in het 2e kwartaal van afgelopen jaar te produceren. Tevens deden ze dit handmatig. Dit allemaal bevordert de gang van zaken niet.

De examinator had tevens naar verluidt op 30 november van afgelopen jaar al toegang gevraagd tot het QuickBooks-account, werd de toegang hiervoor pas een week later gegeven. Vervolgens leken bepaalde cijfers niet helemaal in orde.

Zo zouden “diverse inzendingen in de QuickBooks algemene ledger gedateerd zijn vanaf de laatste dag van de respectieve kwartalen, Ze zouden echter niet opgenomen zijn in de saldi op de samenvattende financiële overzichten van Celsius,” schreef de examinator.

Het rapport van de examinator vond als slot verschillende problemen met Celsius vanaf ten minste het jaar 2020, waaruit nu blijkt dat de geldschieter op een gegeven moment forse leningen aannam om zijn zaken overeind te houden en erin slaagde om geld te verliezen terwijl cryptocurrencies ook bloeiden.

Blockchain nieuws

China is van plan om de nationale blockchain-standaarden tegen 2025 te upgraden
Zero-knowledge proofs komen naar Bitcoin
Techbedrijf Fujitsu duikt de crypto-wereld in
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden