Bitcoin crash, daalt
Bitcoin

Opgelet: Whales Dumpen Massaal hun Bitcoin

Uit on-chain data van Glassnode blijkt dat Bitcoin (BTC) whales massaal hun munten dumpen op de markt. De verkoop volgt een sterke bitcoin prijs opmars waar de populaire cryptocurrency in korte tijd van $25.000 tot boven de $30.000 steeg. Het gedrag van de whales signaleert een prijsdaling van de munt in de korte termijn.

Komt er een grote Bitcoin crash?

Bitcoin whales zijn adressen die meer dan 1.000 BTC bezitten. Over het algemeen volgen analisten het gedrag van deze whales op nauwe voet. Omdat deze gebruikers dermate veel munten in bezit hebben, kunnen zij veel invloed uitoefenen op de markt. Wanneer whales munten kopen is dat vaak een voorbode van een prijsstijging, echter wanneer deze vermogende adressen hun munten juist verkopen kan dat een prijsdaling signaleren. Het laatstgenoemde zien we nu terug in de on-chain data. 

In Figuur 1 is het aantal adressen dat meer dan 10.000 BTC bezit weergegeven. Dit zijn dus adressen die een minimale waarde van $300 miljoen hebben, niet niks dus. Wat opvalt uit het figuur is dat in de afgelopen dagen er een plotse daling plaatsvond van de hoeveelheid whales die meer dan 10.000 bitcoin bezit. Dit is een teken dat deze vermogende adressen hun munten verkopen, vaak gaat dit gepaard met grote hoeveelheden. Begin april zagen we nog 120 whales van dit formaat, een paar maanden later is dit plots gezakt tot 112 adressen. Dit komt neer op een daling van 7%.

Het aantal adressen dat meer dan 10.000 BTC bezit
Figuur 1: Het aantal adressen dat meer dan 10.000 BTC bezit (bron; Glassnode)

Ook kleinere whales verkopen Bitcoin

Naast de grote whales lijken ook de kleinere whales (meer dan 1.000 BTC op een adres) af te nemen. In Figuur 2 is te zien dat sinds april 2022 de hoeveelheid whales aan het afnemen is. Eind maart waren er nog 2.286 adressen met meer dan 1.000 BTC, vandaag de dag is gedaald tot slechts 2.012 adressen. Een daling van 12% in iets meer dan een jaar tijd.

Bitcoin adressen die meer dan 1.000 BTC bezitten
Figuur 2: Bitcoin adressen die meer dan 1.000 BTC bezitten (bron; Glassnode)

Whales nemen winst

Een reden voor de verkoop is mogelijk de stijgende prijs die de munt recent maakte. Op 15 juni was 1 BTC nog $25.000 waard, een week later steeg de Bitcoin koers tot bijna $31.000. Een stijging van bijna 24% in slechts een week. De data suggereert dat whales nog geen vertrouwen hebben dat de markt verder zal doorpakken en er hogere prijzen in het verschiet liggen. Als alternatief lijken de whales op de huidige koers te verkopen om alvast hun winsten vast te leggen.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoins kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

El Salvador behaalt winst op cumulatieve Bitcoin-investeringen
Goudprijs bereikt nieuw hoogtepunt terwijl Bitcoin $41.000 doorbreekt
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Top 5 cryptomunten met potentieel voor sterke groei in December