Dusk Network (DUSK) is een cryptocurrency die verbonden is aan de Dusk Network blockchain. Het is op dit moment nog een ‘Ethereum-based token’, ook bekend als een ERC20-token, maar zal bij de livegang van het Dusk Network main net converteerbaar zijn voor de eigen DUSK Coin.
Waar is DUSK voor ontworpen?
DUSK is ontworpen als het betaalmiddel binnen de Dusk Network blockchain. Net zoals bij Ethereum, kan het gebruikt worden om transactiekosten te betalen, of om tokens te kopen die uitgegeven zijn op Dusk Network. De blockchain wordt onderhouden door nodes, die vergoed worden middels deze transactiekosten en een subsidie krijgen in de vorm van block rewards.
Dusk Network wordt ontwikkeld om financiële applicaties te ondersteunen die een bepaalde mate van privacy nodig hebben – bijvoorbeeld omdat zij vertrouwelijke informatie bevatten. Hiervoor heeft DUSK de ‘Confidential Security Contract’ (XSC) standaard ontwikkelt. Dit is een token standaard waarmee bedrijven aandelen kunnen digitaliseren.
Volgens de bedenkers van deze standaard zijn privacy smart contracts het belangrijkste ingrediënt wat nu nog in de publieke blockchain markt ontbreekt. De crux van de Dusk Network blockchain zit hem dan ook in de privacy, want waar verschillende partijen (waaronder ook Ethereum) bezig zijn om privacy mogelijk te maken voor hun smart contracts, is het juist essentieel dat ook de betaalde transactiekosten deze privacy kennen. Dit voorkomt dat de privacy toch ontrafelt kan worden, en de zender alsnog zijn privacy verliest.
Dusk Network zet zich dus echt in om volledige privacy voor de gebruikers van smart contracts mogelijk te maken. Dit doet het bedrijf door nieuwe technieken te ontwikkelen, zoals een eigen zero-knowledge proof system, een nieuwe manier om privacy smartcontracts te lanceren, en Proof of Blind Bid – een onderdeel van het consensus mechanisme wat privacy waarborgt.
Het product is gericht op bedrijven die actief zijn in de financiële sector, die deze privacy standaard nodig hebben om aan GDPR of aan de Europese MiFID wetgeving te voldoen. De uitgever van een XSC security token kan wel nog inzien welke gebruikers er zijn, en hoeveel eigendom van de munt zij hebben. Dit maakt het mogelijk om aandeelhoudersregisters, en audit trails mogelijk te maken. Een vereiste om aan verschillende strenge financiële regels te kunnen voldoen.
In tegenstelling tot andere cryptocurrencies, zoals bijvoorbeeld Ethereum en Stellar is DUSK dus ontworpen met het specifieke doel om de vraag van de financiële markten te bedienen. In deze uitleg lees je alles over Dusk Network en de DUSK Coin.
Wat is Dusk?
Wie is de bedenker van DUSK?
Dusk Network, het bedrijf achter de DUSK Token, werd in 2018 opgericht door een vijftal oprichters elk met een achtergrond in de IT-wereld. De bekendste zijn Emanuele Francioni, de Technisch Directeur en Jelle Pol, de Zakelijk Directeur.
Emanuele is een ervaren ondernemer die verschillende development teams en R&D-afdelingen heeft aangestuurd. Zo heeft hij gewerkt voor bedrijven als TomTom, Commerzbank en Vitrociset. Ook Jelle Pol is een ervaren ondernemer, hij was een van de oprichters van het blockchain team van Shell, enkele jaren later nam hij afscheid van Shell, om zijn eigen blockchain consultancy op te zetten. Jelle is het visitekaartje van Dusk Network en een veel geziene gast bij de verschillende blockchain allianties en werkgroepen. Zo is hij een adviseur voor het Nederlandse 2Tokens project, waar ook onder andere de Rabobank, ABN Amro, AFM, Economische Zaken en de Erasmus Universiteit aan deelnemen.
Het development team van Dusk draagt veel ervaring met zich mee vanuit bijvoorbeeld Amazon, Mozilla en PostNL maar ook blockchain projecten ZCash, NEO, Ethereum en Ethereum Classic.
Het project is niet slechts een nieuwe blockchain. Bij Dusk Network willen ze het groots aanpakken. Daarom worden er verschillende nieuwe technologieën ontwikkelt die de blockchain ervaring een stuk sneller en schaalbaarder moet maken, maar ook vooral een stuk meer vertrouwelijk. Elk bedrijf moet blockchain kunnen gebruiken zonder hoge instapkosten, en ervan uit kunnen gaan dat data niet zomaar voor iedereen interpreteerbaar is, tenzij daar bewust voor gekozen wordt. Zo worden er zero-knowledge technieken ingezet die de privacy garanderen, en kan de gebruiker zelf kiezen of een transactie transparant of versleuteld is.
Vooral de laatste jaren is blockchain-privacy een steeds belangrijker onderwerp. De grootste blockchain projecten zetten zich inmiddels in voor meer privacy, en de financiële sector ziet privacy als een basisingrediënt wat er moet zijn. Francioni en Pol bedachten daarom samen met de drie andere oprichters de Dusk Network blockchain, met als essentieel onderwerp de DUSK token. Maar wat maakt dit systeem beter, en waarom werkt het met cryptocurrency?
Waarom DUSK?
Net als bij Bitcoin of Ethereum is DUSK bedoeld als de valuta van een nieuw type blockchain. Volgens de bedenkers van DUSK is het huidige aanbod van blockchains niet toereikend. Dusk Netwerk ontwikkeld daarom een blockchain die gebruik maakt van het zero-knowledge proof systeem PLONK, Poseidon hashing, Kadcast p2p network, het Phoenix transactiemodel, Zedger voor audit trails en Kelvin voor geoptimaliseerde blockchain opslag. Hieronder vind je korte uitleg over de verschillende systemen.
PLONK
PLONK is een zero-knowledge proof systeem wat in 2019 uit de hoge hoed van Aztec Protocol kwam. Het systeem is een alternatief voor de bekende bulletproofs en zk-snarks, waarmee je kort door de bocht de snelheid van zk-snarks kunt krijgen, en de flexibiliteit en vertrouwen van bulletproofs. Het Dusk Network team heeft de eerste PLONK library in de Rust programming language gemaakt.
Poseidon
Poseidon is ontwikkelt door Dmitry Khovratovich, Senior Cryptographer bij Dusk Network en Ethereum Foundation. Poseidon werkt uitermate goed samen met PLONK en een sterke manier om scalars (een bepaald data type wat veel voorkomt binnen Dusk Network) te versleutelen.
Kadcast
Kadcast is een nieuw peer-to-peer networking protocol wat uitgebracht is door de Technische Universiteit van Berlijn in 2019. Het is een systeem wat op basis van een soort constant geüpdatet belboom de berichten tussen nodes verstuurd. Dit model is ruim tweemaal zo snel als het populaire gossip protocol, wat lukraak berichten verstuurd en gebruikt wordt door bijna alle blockchain netwerken.
Phoenix
Phoenix is een privacy beschermend transactie model, dat voor een deel gebaseerd is op het UTXO model wat in ZCash gebruikt wordt. Phoenix maakt het mogelijk om privacy transacties te versturen, waarbij ook de transactiekosten (gas) en coinbase transacties privacy kennen.