Bitcoin Nieuws

Perfecte storm kan de Amerikaanse economie slopen

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Federal Reserve de afgelopen ~14 maanden de rente verhoogde van praktisch nul naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent. Met die renteverhogingen hoopt de centrale bank de inflatie de kop in te drukken, maar het gevaar is dat ze daarmee de economie in de problemen brengen. Peter St Onge, econoom van beroep, waarschuwt nu voor een mogelijke “perfecte storm” die de Amerikaanse economie kan slopen.

In een nieuwe videoupdate deelt St Onge dat met name de groei in veel stedelijke gebieden begint in te kakken.

Wat betekent dit?

Een daling van de groei in de meer stedelijke gebieden betekent dat veel vastgoedfirma’s in de problemen kunnen raken. Zij hebben namelijk veel schulden openstaan bij regionale banken. Als de vastgoedsector in de steden in elkaar klapt, dan kan dat niet alleen die sector in de problemen brengen, maar ook de banken die voor een groot deel afhankelijk zijn van die partijen.

“Wat we nu zien is het massale uitsterven van slecht gemanagede bedrijven en vastgoedprojecten omdat geld niet meer gratis is, dankzij de renteverhogingen van de Federal Reserve. Sterker nog, de rente voor de beste bedrijven ligt momenteel op 8,25 procent, terwijl zij de afgelopen 15 jaar voor een gemiddelde van 3,25 procent konden lenen”, aldus St Onge.

Het probleem is dat de economie gewend is geraakt aan die lage rentes en het nu plotseling moet doen met een rente die 5 procent hoger ligt. Dat gaat wellicht even goed, maar hoe langer deze situatie duurt, hoe meer partijen er in de problemen komen.

De perfecte storm

Verder waarschuwt de analist dat de volledige omvang van het probleem op dit moment nog niet duidelijk en bekend is. Volgens St Onge is de combinatie van bloedende staatsobligaties, stijgende rentes en grote hoeveelheden van slechte leningen binnen de regionale banken het ideale recept voor de perfecte storm die de Amerikaanse economie omver kan blazen.

Het probleem voor de regionale banken is dat hun assets ongeveer 2 tot 2,5 procent uitbetalen, terwijl de schulden nu rond de 5 procent kosten. Verder bestaan 43 procent van de leningen van regionale banken uit commercieel vastgoed.

Dat is waar zij in gespecialiseerd zijn voor hun lokale omgeving. Ongeveer 40 procent van die leningen zitten in kantoorpanden. Dat kan nog weleens problematisch worden als de voorspellingen over een crash voor die sector uitkomen.

“Bij elkaar genomen is dat het doodvonnis voor de regionale banken, gegeven de omvang van de bubbel”, aldus St Onge. De afgelopen weken deed Bitcoin het goed tijdens de bankencrisis, dus wellicht kan dit ook de goede kant op vallen voor de digitale munt.

Een economische crisis van deze omvang kan echter weinig goeds betekenen voor een risico-asset als Bitcoin. Op die momenten zijn er dollars nodig en zijn mensen bereid om alles te verkopen om aan die dollars te komen.

Bitcoin nieuws

‘El Salvador haalt $1 miljard op voor Bitcoin mining project’
Diepere bodem voor Bitcoin door rechtszaak tussen SEC en Binance?
Bitcoin Crasht als Reactie op SEC-Rechtszaak tegen Binance en CEO
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen