Polygon, matic
Polygon

Polygon’s zkEVM lanceert op hoofdnetwerk Ethereum

De opties voor het opschalen van Ethereum via layer-2 oplossingen is toegenomen nadat Polygon vandaag zijn langverwachte zkEVM-technologie lanceerde op het hoofdnetwerk van Ethereum. De afkorting zkEVM staat voor zero-knowledge Ethereum Virtual Machine en het is een technologie die het mogelijk maakt om de blokruimte op Ethereum efficiënter te gebruiken.

Hoe werkt het?

Met zero-knowledge proofs kun je in theorie (en nu dus ook in de praktijk) dingen bewijzen zonder alle informatie te delen. In dit geval is dat een voordeel, omdat je hierdoor dus niet alle informatie over transacties nodig hebt om te bewijzen dat alles klopt.

Dit maakt in het geval van zkEVM dat er meer transacties in een blok passen dankzij de technologie. Sandeep Nailwal, de mede-oprichter en Chief Operating Officer van Polygon noemt deze technologie “de heilige graal” van schaalbaarheidsoplossingen.

“Met de kracht van wiskunde kun je buiten de blockchain om dingen berekenen op een tweede laag en vervolgens alles op Ethereum verifiëren in een hele bondige manier waarvoor weinig tijd nodig is. De lancering van zkEVM is dus echt een volgende stap voor Polygon en voor Ethereum.

Veiligheid op de eerste plaats

Veiligheid staat bij Polygon hoog in het vaandel en dat is niet gek, omdat het gaat om een technologie waarbij we in principe met miljarden dollar spelen. Om die reden kreeg zkEVM ook twee rondes van externe veiligheidsaudits die het moest verwerken van de bedrijven Hexens en Spearbit.

De komende drie tot vier maanden staan er meer controles op het programma in navolging van de lancering op het hoofdnetwerk. Daarnaast komt er een bounty-programma waar meerdere miljoenen voor opzijgezet zijn.

“Zk is nieuwe technologie, dus we willen dat mensen zo voorzichtig mogelijk zijn”, zo laat Brendan Farmer, de mede-oprichter van Polygon Zero weten. De Euler Finance hack laat ook maar weer eens zien hoe gevaarlijk de interactie met smart contracts in theorie kan zijn.

Ethereum nieuws

Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Crypto-whales kopen massaal Ethereum en XRP
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?