koers crasht, koers crash
Bitcoin

Populaire analist: ’75 procent kans op een Amerikaanse recessie’

De Federal Reserve verhoogde de Amerikaanse rente het afgelopen jaar agressief om de inflatie onder controle te krijgen. Helaas moeten ze daar nu ook de prijs voor betalen met het omvallen van onder andere Silicon Valley Bank en Signature Bank. Als je het aan de macro-econoom Andreas Steno Larsen vraagt blijft het daar overigens niet bij.

’75 procent kans op recessie’

Larsen deelde een kleine 19 uur geleden op Twitter dat zijn recessie-indicator op dit moment een kans van 75 procent aangeeft op een Amerikaanse recessie. Op zich is dat niet vreemd, als je bedenkt dat de rente ongeveer 10 jaar op 0 procent stond en nu in korte tijd is opgeklommen naar 5 procent.

De hele Amerikaanse economie is gewend geraakt aan lage rentes en moet nu plotseling overleven met een rente die veel en veel hoger is. Niemand had verwacht dat de banken als eerste zouden breken, maar dat is het hele ding met crises: niemand ziet ze aankomen.

Nu is het de vraag wat er als volgende zal breken. In principe kan het van alles zijn, maar de logica is simpel. Je kunt een economie niet gewend laten raken aan een rente van 0 procent en deze vervolgens verhogen naar 5 procent en verwachten dat je er zonder problemen mee wegkomt.

Wat betekent een recessie voor Bitcoin?

De grote vraag is wat een recessie voor de Bitcoin koers betekent. In principe zou het de eerste keer zijn dat Bitcoin een wereldwijde recessie meemaakt als de voorspelling van het model van Andreas Steno Larsen uitkomt. Dat is uiteraard nog maar de vraag, maar het ziet er op dit moment allemaal wankel uit.

Een recessie betekent dat veel bedrijven over de kop gaan en mensen hun banen verliezen. Tijdens dat soort momenten zie je dat mensen in eerste instantie grijpen naar datgene wat zij accuut nodig hebben: Amerikaanse dollars om de rekeningen mee te betalen.

Wat dat betreft is het lastig om een scenario te zien waarin Bitcoin meteen zou profiteren van een recessie. Op de lange termijn profiteert Bitcoin waarschijnlijk wel, omdat een recessie betekent dat de Amerikaanse Federal Reserve de geldprinters weer aan moet zetten en de rente weer moet verlagen.

Bitcoin nieuws

El Salvador behaalt winst op cumulatieve Bitcoin-investeringen
Goudprijs bereikt nieuw hoogtepunt terwijl Bitcoin $41.000 doorbreekt
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Ripple op weg naar grote doorbraak met mogelijke integratie van Mastercard