Ripple rechtszaak
Ripple

Rechtszaak tussen Ripple en SEC definitief beëindigd, volgens directeur

Na een langdurige juridische strijd heeft Ripple’s Chief Legal Officer (CLO), Stuart Alderoty, via een bericht op X aangekondigd dat de rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) officieel is afgesloten.

De zaak, die zich jarenlang afspeelde in de United States District Court voor het Southern District of New York, is daarmee tot een einde gekomen.

Op 7 augustus velde rechter Analisa Torres het definitieve vonnis, waarin Ripple werd veroordeeld tot een boete van $125 miljoen voor de illegale verkoop van XRP aan institutionele beleggers. Deze boete viel aanzienlijk lager uit dan de aanvankelijke eis van $2 miljard, wat werd gezien als een overwinning voor Ripple.

Einde van onzekerheid

Lang bleef er onzekerheid hangen over een mogelijk hoger beroep door een van beide partijen, met name vanuit de SEC. De angst dat de SEC deze stap zou zetten, leek reëel, maar volgens Alderoty is die dreiging nu definitief van de baan.

Kritiek op de SEC

In zijn verklaring bekritiseerde Alderoty ook de SEC voor hun inconsistentie in de definitie van “crypto asset securities,” een term die SEC-voorzitter Gary Gensler gebruikte tijdens een hoorzitting. Gensler kreeg herhaaldelijk kritiek vanwege het ontbreken van een duidelijke juridische definitie van de term. Uiteindelijk heeft de SEC zich bij een federale rechter verontschuldigd voor de verwarring die hierover ontstond.

Een overwinning voor de cryptosector

Een belangrijk onderdeel van Ripple‘s verdediging was de zogenoemde ‘fair notice’-verdediging, die stelde dat de SEC de industrie niet op tijd had gewaarschuwd dat crypto-activa zoals XRP onder de Amerikaanse effectenwetgeving zouden vallen.

Hoewel de zaak nu voorbij is, creëert deze verdediging een belangrijk precedent voor andere bedrijven in de cryptosector die mogelijk verwikkeld raken in soortgelijke juridische geschillen met de SEC. De toezichthouder heeft immers ook tegen andere cryptoprojecten stappen ondernomen, waarbij deze als effecten werden bestempeld.

Krijg €10 cadeau bij BitvavoHandel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Maak een account bij Bitvavo. Stort 10 euro en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt gedurende 7 dagen ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Start nu!

  • Vergunning DNB
  • Lage fees
  • Betrouwbaar

Ripple nieuws

Gebruiker maakt dure fout: betaalt 26.000 XRP aan transactiekosten voor overboeking van $0,088
Crypto-analist: XRP vertoont één van de sterkste bullish patronen ooit
Zuid-Koreaans bedrijf integreert XRP in betalingssysteem
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers maakt zich klaar voor de ‘grand finale’
Bekende crypto analist: Deze 4 altcoins zijn klaar voor mega stijging
BitBoy voorspelt enorme stijging voor XRP en 4 andere Cryptomunten