Regulatie

Regering in India heroverweegt het crypto verbod

Na veel speculatie over de vraag of India een algeheel verbod op crypto zal invoeren, heeft de regering nu een belangrijke gegeven dat er toch geen verbod gaat komen.


De crypto ban in India

Nirmala Sitharaman, de Indiase minister van Financiën, zei op het Indiase zakenkanaal CNBC-TV18 dat het standpunt van de regering over cryptovaluta zal worden bijgesteld. De regering wil er toch voor zorgen dat er een mogelijkheid beschikbaar is voor alle soorten experimenten in de cryptowereld.

“Er vinden veel onderhandelingen en discussies plaats rond cryptovaluta’s met de Reserve Bank of India. De centrale bank zal duidelijk gaan aangeven hoe de cryptomarkt gereguleerd moet worden. We kijken zeker naar manieren waarop experimenten kunnen plaatsvinden in de digitale wereld, crypto valuta enzovoort.”

– Sitharaman

Een uitzondering voor blockchain-technologie

In januari diende het Indiase parlement de “Cryptocurrency and Regulation of Official Digital Currency Bill, 2021” in.

Het wetsvoorstel zei niet veel. Behalve dat het tot doel heeft alle ‘private crypto valuta’s’ te verbieden. Echter wel met uitzondering van bepaalde niet nader genoemde uitzonderingen. Deze uitzonderingen zouden waarschijnlijk slaan op de blockchain technologie en een digitale valuta van de centrale bank. CBDC’s.

Deze uitspraken voor veel onrust in de Indiase crypto industrie. De uitzonderingen in het wetsvoorstel werden alleen toegekend aan blockchain technologie, terwijl ze dus zeer negatief bleven over de huidige crypto valuta’s.

Na de aankondiging van het wetsvoorstel, hebben verschillende bedrijven geprobeerd om een totaal verbod te bestrijden. De verklaring van Sitharaman gisteren was dus een geweldig teken.


Geen crypto verbod meer?

Nischal Shetty, de CEO van crypto exchange WazirX, vertelde dat de Indiase crypto industrie dit als het meest duidelijke signaal tot nu toe dat de regering niet doorgaat met een algeheel verbod op crypto valuta’s, zoals eerder werd gevreesd.

“Het is geweldig nieuws voor de Indiase crypto industrie. Onze minister van Financiën heeft nu duidelijk gemaakt dat India crypto niet zal verbieden.”

– Nischal Shetty

Voor Shetty en anderen in de crypto industrie die campagne voeren tegen een verbod, is de volgende stap nu om de overheid ertoe te brengen de crypto industrie te betrekken bij beleidsvorming.

“Dit zal helpen bij het formuleren van de juiste crypto voorschriften in India”.


Waarom heeft de regering zich teruggetrokken

Sidharth Sogani, de CEO van het Indiase crypto inlichtingenbedrijf CREBACO, vertelde dat het de aanhoudende dialoog van de industrie met de overheid is die een algeheel verbod heeft voorkomen.

Sogani dacht al dat er geen algehele beperking zou komen. Dit omdat de regering zeer nieuwsgierige vragen stelde, wat aangeeft dat er over nagedacht wordt met het oog op een regelgevend kader.

Terwijl reguliere instellingen massaal naar de crypto wereld trekken, ziet de Indiase regering crypto als een onmisbare wereldwijde trend. Zo beweert Sohail Merchant, CEO van de Indiase crypto exchange PocketBits.

PocketBits is een van de leden van de Blockchain and Cryptocurrency Committee (BACC). Wat onderdeel is van de bredere technische branchevereniging Internet and Mobile Association of India (IAMAI). BACC voert campagne voor een regelgevend kader in plaats van een verbod.

“De Indiase regering realiseert zich dat crypto wereldwijd wordt geaccepteerd door bedrijven als PayPal, Tesla en top banken”

Aldus Merchant. Volgens hem is het beste scenario dat het wetsvoorstel wordt doorverwezen naar een vaste commissie om het te overwegen en aan te passen op een manier die een regelgevingskader creëert dat past bij wat hij noemt ‘de voorsprong van India op het gebied van fintech”.

“De wereld is op zoek naar innovatie.”