amerika
Bitcoin

Rentekosten Amerikaanse overheid gaan door het dak

Je hebt vast weleens gehoord over de gigantische schuldenberg van de Amerikaanse overheid. Die is inmiddels opgelopen tot meer dan 31,5 biljoen dollar, maar dat is niet het grote probleem. Het grote probleem zijn op dit moment de rentekosten die met het stijgen van de rente (en de schuldenberg) flink oplopen en inmiddels 500 miljard dollar per jaar bedragen.

Problemen op komst?

Het probleem voor de Amerikaanse overheid is dat zij ongeveer 2,3 biljoen dollar aan inkomstenbelasting binnenharken. Verder komt er 408,9 miljard dollar aan Medicare-belasting binnen, 1 biljoen dollar aan Social Security belasting, 546 miljard dollar aan Corporate inkomstenbelasting en zijn er nog een aantal potjes waar het inkomen uithaalt.

In de huidige situatie betaalt de Amerikaanse overheid al meer aan rentekosten dan dat het binnenhaalt via de Medicare-belasting (500 om 409 miljard dollar). Voor het jaar 2033 is de verwachting dat de jaarlijkse rentebetalingen van de Amerikaanse overheid op 1 biljoen dollar liggen.

Dat zou ongeveer 25 procent van de jaarlijkse inkomsten bedragen. Als dat op deze manier doorgaat, dan zijn de rentekosten straks de grootste kostenpost van de Verenigde Staten en dat is natuurlijk geen gezonde situatie. De enige manier om dat te onderhouden is waarschijnlijk door nog meer schulden op zich te nemen.

Schuldencrisis in aantocht

Op basis van deze cijfers wordt het duidelijk dat de Amerikaanse overheid eigenlijk helemaal geen ruimte heeft om de rente lang op dit relatief hoge niveau te houden. De rente moet laag blijven om de rentekosten zoveel mogelijk te drukken. Op dit moment liggen de gemiddelde rentekosten voor de Amerikaanse overheid op ongeveer 2,1 procent.

Dat is een forse daling vanaf de 8,8 procent die in de jaren 90 nog werd aangetikt en een historisch dieptepunt. Inmiddels ligt de rente bij de Federal Reserve op ongeveer 5 procent en op 3 mei gaat deze waarschijnlijk wederom met 0,25 procent omhoog.

Wat dat betreft lijkt het een kwestie van tijd voordat de gemiddelde rente die de Amerikaanse overheid moet betalen richting de 3 of zelfs 4 procent gaat. Dat zou betekenen dat het huidige bedrag van 500 miljard dollar zou verdubbelen naar 1 biljoen dollar, zelfs als er geen nieuwe schulden bijkomen.

Bitcoin nieuws

Bitcoin zakt onder de $60.000 nu instroom in ETF’s stokt
Verdere correctie Bitcoin: Koers mogelijk naar $50.000
Amerikaanse centrale bank geeft opnieuw gigantische fout toe
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?