Regulatie Nieuws

Reserve Bank of India lanceert volgende maand proef met Digitale Roepie

De centrale bank van India, de Reserve Bank of India (RBI), is van plan om in november een digitaal Roepie-project lanceren.

Meerdere banken worden betrokken bij proef

De proef zal nu worden uitgevoerd voor het groothandelssegment en zal 9 lokaal opererende banken betrekken. Onder andere de Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank en HSBC zullen in de pilot mee worden genomen.

Eerder werd al bekend dat de RBI een CBDC wil lanceren voor de groothandelmarkt in het land. Dergelijke CBDC’s zijn een type CBDC dat voornamelijk gebruikt wordt door financiële instellingen als banken met interbancaire transacties zoals effectenafwikkeling en betalingen in verschillende valuta.

Retail CBDC’s worden op hun beurt gebruikt door zowel huishoudens als bedrijven, waardoor ze rechtstreeks betalingen kunnen doen en waarde kunnen opslaan via de digitale versie van een bepaalde fiat-valuta. Een voorbeeld hiervan is de Indiase roepie. Volgens het nieuwe rapport is de RBI van plan om de digitale roepie voor het retailsegment binnen een maand op geselecteerde locaties te lanceren.

Lancering CBDC was een snelle keuze

Het besluit van India om een eigen CBDC te lanceren is relatief snel genomen. In februari van dit jaar werden de eerste CBDC-plannen eigenlijk pas bekend gemaakt. In deze plannen werd gezegd dat een digitale versie van de Roepie een enorme boost zou kunnen geven aan de Indiase economie.

Om de digitale Roepie uit te rollen, werd vervolgens een drietrapsbenadering uitgelicht, om geen verstoring te veroorzaken bij het huidige, traditionele financiële systeem.

Terwijl ze bezig zijn met de ontwikkeling van hun eigen CBDC, heeft de regering van India ervoor gekozen om crypto minder aantrekkelijk te maken voor lokale investeerders. Dit hebben ze gedaan door in april een belasting van 30% in te voeren op het bezit én overdracht van digitale activa. Deze nieuwe regels hebben echter een negatief effect gehad op het crypto-ecosysteem in het land. Diverse ondernemers en bedrijven zouden inmiddels al de keuze gemaakt hebben om te verhuizen naar vriendelijkere jurisdicties. Het is nog niet bekend wat de volgende stap van India op dit gebied zal zijn.

Regulatie nieuws

Verschillende Amerikaanse staten openen onderzoek naar crypto-leenplatform Genesis
Oezbekistan geeft eerste 2 cryptolicenties uit aan lokale cryptopartijen
Belgische toezichthouder: Bitcoin en Ethereum zijn geen effecten
Meer nieuws

Meest gelezen

Ethereum CEO: “Er staat iets belangrijks te gebeuren”
Eerste Bitcoin miners komen in zware problemen
Cathie Wood: Bitcoin gaat prijs van 1 miljoen dollar bereiken

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten