Ripple, xrp
Ripple

Ripple gebruikt computercode XRP Ledger om CBDCs te ontwikkelen

Het lijkt erop dat Ripple, het bedrijf achter XRP en de XRP Ledger, momenteel de focus legt op de ontwikkeling van zogenaamde Central Bank Digital Currencies (CBDCs) en vergelijkbare toepassingen. Voor de ontwikkeling van die private blockchains gebruikt het de computercode van de XRP Ledger (XRPL) voor centrale banken die een CBDC willen bouwen.

Nog in ontwikkeling

Als we Matt Hamilton mogen geloven, een voormalig medewerker van Ripple, dan werkt het bedrijf inderdaad aan private versies van de XRP Ledger voor CBDCs. Voor zover hij weet zijn deze echter nog niet live en werkt het bedrijf nog steeds aan de code.

“Los daarvan, de enige plaats waar XRP echt bestaat is op de XRP Ledger”, aldus Hamilton. Blijkbaar maakten mensen zich zorgen over de creatie van extra XRP op een andere blockchain door de lancering van deze computercode.

Het bericht van Hamilton is overigens in lijn met een officieel bericht vanuit Ripple uit 2021 (zie bovenstaande tweet). Monica Long, de president van Ripple, bevestigde in dat bericht dat het bezig is met CBDCs.

Wat is een CBDC?

We horen steeds vaker en steeds meer over CBDCs, maar er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die precies weten waar het dan over gaat. In principe is een CBDC een digitale versie van een overheidsmunt.

Die digitale versie geeft de centrale bank in principe meer controle over het financiële systeem. Zij kunnen mensen bijvoorbeeld persoonlijke rentes geven om consumptie te stimuleren of juist het tegenovergestelde te bewerkstelligen.

Als de inflatie hoog is, dan kunnen centrale banken op deze manier bijvoorbeeld een hoge spaarrente uitloven, om zo de consumptie een beetje in toom te houden. Het is voor centrale banken dus vooral een tool om meer controle over de economie te krijgen.

Ripple nieuws

Forbes-journalisten beweren dat Ripple (XRP) nutteloos is
Ripple prijsvoorspelling: Analist voorziet stijging XRP naar 6 dollar
Mastercard prijst successen van Ripple in Latijns Amerika
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?