Ripple bank, xrp, bank
Ripple

Ripple gebruikt door criminelen, maar minder vaak dan Bitcoin

Criminelen gebruiken Ripple (XRP om illegale activiteiten uit te voeren. Echter, dit gebeurd zeker niet in dezelfde mate als Bitcoin wordt gebruikt door criminelen. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Elliptic.


XRP wordt gebruikt door criminelen, maar..

Ongeveer $400 miljoen dollar omzet in XRP tokens is te herleiden tot illegale darknet activiteiten en piramide schema’s, zegt Elliptic in een recent gepubliceerd rapport. Hoewel dat wellicht als veel klinkt, vertegenwoordigt het slechts 0,2 procent van alle XRP transacties. Ter vergelijking: Ongeveer $829 miljoen dollar in omzet aan Bitcoin, ofwel 0,5 procent van de transacties van het BTC netwerk wordt besteed aan illegale activiteiten op het dark web. Criminelen gebruiken dus veel liever Bitcoins dan XRP.

Toch moet Ripple bedachtzaam zijn op de illegale activiteiten vertelt Tom Robinson, hoofd onderzoeker van Elliptic:

“Ongeacht het bedrag, het toont gewoon aan dat er illegale activiteiten gaande zijn in het bedrijf. “Daarom moet je, als bedrijf dat sommige van deze transacties uitvoert, hierop controleren. Dit omdat je niet de organisatie wilt zijn die wordt gebruikt om die opbrengsten wit te wassen.”


XRP wordt vooral gebruikt voor oplichting

Dit soort zorgen moeten vooral serieus worden genomen door de klanten van Ripple, de gereguleerde financiële instellingen. Ripple, het bedrijf dat naar schatting 60 procent van het XRP aanbod bezit en periodiek tokens verkoopt om investeringen te doen, maakt software voor banken die de XRP tokens gebruiken voor transacties.

Ripple probeert haar transacties zo veilig en gereguleerd af te handelen. Alleen dan zullen grote financiële instellingen het bedrijf steunen. Een woordvoerder van het bedrijf zei:

Een Ripple woordvoerder zei: “Net als andere cryptocurrencies is XRP open source en gedecentraliseerd – het is voor iedereen beschikbaar om te gebruiken. XRP-transacties zijn veilig en via gereguleerde instellingen. “

Onderzoeksbedrijven als Elliptic pakken de betrokkenheid van cryptocurrencies aan bij zaken als drugs, wapens, seksueel misbruik en ransomware. In het geval van XRP hadden bijna alle illegale transacties betrekking op oplichting en pyramide schema’s, vertelt Robinson.

Een groot deel van de illegale activiteiten was te danken aan het Plus Token investeringsplan. Eerder dit jaar arresteerde de Chinese politie 6 Chinese personen die ervan werden verdacht de Plus zwendel opgezet te hebben. Deze oplichting zal miljarden crypto’s van mensen in China en Zuid-Korea hebben verzameld.

Er is een toename in het gebruik van crypto om dingen zoals gestolen creditcardnummers op het dark web te kopen. Elliptic heeft ontdekt dat een aantal van dit soort sites XRP accepteerden. Robinson vertelt dat een relatief kleine hoeveelheid XRP illegaal wordt gebruikt. Dit komt waarschijnlijk omdat XRP meer gecentraliseerd is en meer vergelijkingen heeft met traditionele financiën. 


Overal waar waarde overgedragen wordt, is illegaal gebruik

Onderzoeksbureau Elliptic vertelt dat het niet gek is dat XRP gebruikt wordt door criminelen. Ook vertelt hij dat banken dit rapport juist als positief kunnen ervaren. Er is duidelijkheid en Ripple komt er goed vanaf.

“Overal waar je een mechanisme voor waardeoverdracht hebt, is er mogelijk sprake van illegaal gebruik,” vertelt Robinson. “Ik denk dat als we daar duidelijkheid over hebben en weten waar het gebeurt, banken eerder getroost moeten zijn dan reden tot bezorgdheid.”